Impacts of vinasse and methods of sugarcane harvesting on the availability of K and carbon stock of an Argisol

Authors

  • Claudinei Alberto Cardin UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Programa de Pós-Graduação em Agronomia
  • Carlos Henrique dos Santos UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Faculdade de Ciências Agrárias de Presidente Prudente Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação
  • Marcos Antonio Escarmínio UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Faculdade de Ciências Agrárias de Presidente Prudente - FACAPP - Curso de Agronomia

Keywords:

fertilidade de solo, estado nutricional, lixiviação, palhada.

Abstract

Soils of tropical regions are more weathered and in need of conservation managements to maintain and improve the
quality of its components. The objective of this study was to evaluate the availability of K, the organic matter content
and the stock of total carbon of an Argisol after vinasse application and manual and mechanized harvesting of burnt
and raw sugarcane, in western São Paulo. The data collection was done in the 2012/2013 harvest, in a bioenergy
company in Presidente Prudente/SP. The research was arranged following a split-plot scheme in a 5x5 factorial design,
characterized by four management systems: without vinasse application and harvest without burning; with vinasse
application and harvest without burning; with vinasse application and harvest after burning; without vinasse application
and harvest with burning; plus native forest, and five soil sampling depths (0-10 10-20, 20-30, 30-40, 40-50 cm), with four
replications. In each treatment, the K content in the soil and accumulated in the remaining dry biomass in the area, the
levels of organic matter, organic carbon and soil carbon stock were determined. The mean values were compared by
Tukey test. The vinasse application associated with the harvest without burning increased the K content in soil layers
up to 40 cm deep. The managements without vinasse application and manual harvest after burning, and without
vinasse application with mechanical harvesting without burning did not increase the levels of organic matter, organic
carbon and stock of total soil organic carbon, while the vinasse application and harvest after burning and without
burning increased the levels of these attributes in the depth of 0-10 cm.

Author Biographies

Claudinei Alberto Cardin, UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Programa de Pós-Graduação em Agronomia

Mestre em Agronomia - Programa de Pós-Graduação em Agronomia

UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista

Carlos Henrique dos Santos, UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Faculdade de Ciências Agrárias de Presidente Prudente Programa de Pós-Graduação em Agronomia/Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação

Engenheiro Agrônomo, Doutor

Área de Nutrição de Plantas/Fertilidade de Solo
Curso de Graduação e Programa de Pós-Graduação em Agronomia - Universidade do Oeste Paulista - UNOESTE

Laboratórios de Análises Químicas de Solos e Tecido Vegetal

Pesquisador na área de Solos e Nutrição de Plantas/Poluição do Solo

Marcos Antonio Escarmínio, UNOESTE - Universidade do Oeste Paulista Faculdade de Ciências Agrárias de Presidente Prudente - FACAPP - Curso de Agronomia

Graduando em Agronomia/FACAPP - UNOESTE

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Published

2016-02-16

How to Cite

Cardin, C. A., Santos, C. H. dos, & Escarmínio, M. A. (2016). Impacts of vinasse and methods of sugarcane harvesting on the availability of K and carbon stock of an Argisol. Revista Ceres, 63(1). Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/4229

Issue

Section

SOLOS E NUTRIÇÃO DE PLANTAS