Meat quality of white and natural colored male lambs raised in the Pampa Biome
Keywords:
Ovis Áries, análise sensorial, longissimus dorsi, análise intrumental.Abstract
Sheep meat quality is influenced by a number of factors either intrinsic (species, breed, sex, and age) or extrinsic
(nutrition, environment, and pre- and post-slaughter handling) to the animal. However, it is not known whether wool
fiber color variations within the same breed can influence the instrumental and sensory characteristics of the meat. Thus,
the objective of this study was to investigate the effect of the genetic group on the instrumental and sensory characteristics
of meat of white and natural colored Corriedale lambs. The 29 lambs (13 natural colored and 16 white) used in the
experiments were raised on natural pasture under extensive grazing conditions in the region of the Pampa Biome, Rio
Grande do Sul, Brazil. The animals were slaughtered at average age of 18 months. Meat evaluations were performed on
samples from longissimus dorsi muscles. The analysis of variance was used to evaluate the effect of the genetic group
and the means were compared by the F test. The instrumental analysis showed that meat of natural colored lambs had
darker red color, higher 24 h pH, and higher scores for fat cover and texture. Sensory profiling was performed by nine
trained panelists in four sessions. The sensory evaluation showed that natural colored lambs had darker red color,
higher scores of fat taste and characteristic taste to the species. Despite significant differences in some sensory aspects,
the samples were equally accepted by the panelists. Meat of natural colored Corriedale lambs had different instrumental
and sensory profiles from that of white lambs.
References
Azeredo DM, Osório MTM, Osório JCS, Mendonça G, Barbosa J, Esteves RM (2005) Crescimento e desenvolvimento de ovinos Corriedale não castrados, castrados e criptorquidas abatidos com diferentes pesos. Revista Brasileira Agrociência, 11:339-345.
Bonacina MS, Osório MTM, Osório JCS, Corrêa GF, Hashimoto JH (2011) Influência do sexo e do sistema de terminação de cordeiros Texel x Corriedale na qualidade da carcaça e da carne. Revista Brasileira de Zootecnia, 40:1242-1249.
Boldrini II (1997) Campos do Rio Grande do Sul: Caracterização fisionômica e problemática ocupacional. Boletim do Instituto de Biociências. Porto Alegre, 39p.
Costa JCC, Osório JCS, Osório MTM, Faria HV, Mendonça G, Esteves RM (2009) Produção de carne de ovinos Corriedale terminados em três sistemas de alimentação. Revista Brasileira de Agrociência, 15:83-87.
Costa RG, Cartaxo FQ, Santos NM, Queiroga RCRE (2008) Carne caprina e ovina: composição lipídica e características sensoriais. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 9:497-506.
Dhanda JS, Taylor DG, Murray PJ (2003) Growth, carcass and meat quality parameters of male goats: effects of genotype and live weight at slaughter. Small Ruminant Research, 50:57-66.
Font I Furnols MF, Julián RS, Guerrero L, Sañudo C, Campo MM, Olleta JL, Oliver MA, Cañeque V, Alvarez I, Díaz MT, Branscheid W, Wicke M, Nute GR, Montosse F (2006) Acceptability of lamb meat from different producing systems and ageing time to German, Spanish and British consumers. Meat Science, 72:545–554.
Gomes C, Karam LB, Macedo REF (2013) Atributos de qualidade da carne de paca (Agouti paca): perfil sensorial e força de cisalhamento. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, 65:559-565.
Hoffman LC, Muller M, Cloete SW, Schmidt D (2003) Comparison of six crossbred lamb types: sensory, physical and nutritional meat quality characteristics. Meat Science, 65:1265-1274.
Jardim RD, Osório JCS, Osório MTM, Mendonça G, Esteves R, Gonçalves M (2007) Efeito da idade de abate e castração sobre a composição tecidual e química da paleta e da perna de ovinos Corriedale. Revista Brasileira de Agrociência, 13:237-242.
Lawrie RA (2005) Ciência da Carne. 6ª ed. Porto Alegre, Artmed, 384p.
Macedo FAF, Siqueira ER, Martins EM, Macedo RMG (2000) Qualidade de carcaças de cordeiros Corriedale, Bergamácia x Corriedale e Hampshire Down x Corriedale, terminados em pastagem e confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 29:1520-1527.
Madruga MS, Souza WHS, Rosales MD, Cunha MGG, Ramos JLF (2005) Qualidade da carne de cordeiros Santa Inês terminados com diferentes dietas. Revista Brasileira de Zootecnia, 34:309-315.
Meilgaard M, Civille GV, Carr BT (1999) Sensory Evaluation Techniques. 3ª ed. Florida, CRC Press, 387p.
Osório JCS, Osório MTM, Mendonça G, Pereira PH, Faria HV, Oliveira NM (2005) Morfologia e características produtivas e comerciais em cordeiros Corriedale castrados e não castrados. Revista Brasileira de Agrociência, 11:211-214.
Osório JCS, Osório MTM, Sañudo C (2009) Características sensoriais da carne ovina. Revista Brasileira de Zootecnia (Suplemento Especial), 38:292-300.
Osório JCS & Osório MTM (2005) Produção de carne ovina: Técnicas de avaliação “in vivo” e na carcaça. 2ª ed. Pelotas, Universidade Federal de Pelotas, 82p.
Osório MTM, Bonacina MS, Osório JCS, Rota EL, Ferreira OGLF, Treptow RO, Gonçalves MS, Oliveira MM (2013) Características sensoriais da carne de ovinos Corriedale em função da idade de abate e da castração. Revista Agrarian, 6:60-66.
Restle J, Faturi C, Bernardes RAC, Filho DCA, Menezes LFG, Souza ANM, Carrilho CO (2002) Efeito do grupo genético e da heterose na composição física e nas características qualitativas da carcaça e da carne de vacas de descarte terminadas em confinamento. Revista Brasileira de Zootecnia, 31:1378-1387.
Rota EL, Osório MTM, Osório JCS, Barbosa NM, Kasinger S (2004) Efeitos do cruzamento de carneiros da raça texel com ovelhas corriedale e ideal sobre a qualidade da carne. Revista Brasileira Agrociência, 10:487-491.
Rota EL, Osório MTM, Osório JCS, Oliveira MM, Wiegand MM, Mendonça G, Esteves RM, Gonçalves M (2006) Influência da castração e da idade de abate sobre as características subjetivas e instrumentais da carne de cordeiros Corriedale. Revista Brasileira de Zootecnia, 35:2397-2405.
Sañudo, C (2004) Análisis Sensorial Calidad organoléptica de la carne. In: CURSO INTERNACIONAL DE ANALISE SENSORIAL DE CARNE E PRODUTOS CÁRNEOS, Pelotas. Palestras... Pelotas: Universidade Federal de Pelotas, p.45-68.
SAS Institute Inc. (2002) Statistical Analysis System user´s guide. Version 9.0. Cary, Statistical Analysis System Institute. 513p.
SEBRAE : SENAR : FARSUL (2005) Diagnóstico de sistemas de produção da bovinocultura de corte do Estado do Rio Grande do Sul (Relatório de Pesquisa). Porto Alegre: UFRGS. IEPE, 265p.
Sierra I (1973) Producción de cordero joven y pesado em lar aza. Raza Argoneza. I.E.P.G.E. n. 18, 28p.
Silva Sobrinho AG, Purcha RW, Kadim IT, Yamamoto SM (2005b) Características de qualidade da carne de ovinos de diferentes genótipos e idades ao abate. Revista Brasileira de Zootecnia, 34:1070-1078.
Silva Sobrinho AG, Silva AMA, Gonzaga Neto S, Zeola NMBL, Marques CAT, Miyagi ES (2005ª) Parâmetros qualitativos da carcaça e da carne de cordeiros submetidos a dois sistemas de formulação de ração. Agropecuária Científica no Semi-Árido, 1:31-38.
Stone H & Sidel JL (1998) Quantitative descriptive Analysis: developments, applications and the future. Food technology, 52:48-52.
Teixeira PPM, Da Silva ASL, Vicente WRR (2010) Castração na produção de ovinos e caprinos. Revista Científica Eletrônica de Medicina Veterinária, 8.
Young OA, Wetb J, Hartc AL, Otterdijk FFV (2004) A method for early determination of meat ultimate pH. Meat Science, 66:493-498.