Certification, agricultural waste, organic production, herbal medicine and biotechnology in the conception of farmers of the State of Goiás

Autores

  • Sabrina Lucas Ribeiro de Freitas Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal
  • Lucas Andrade Mendes Graduando em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás
  • Lucas Andrade Mendes Graduando em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás
  • Daniella Ferreira Cordeiro Gomes Graduanda em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás
  • Daniella Ferreira Cordeiro Gomes Graduanda em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás
  • Paulo José Bastos Queiroz Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal
  • Paulo José Bastos Queiroz Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal
  • Rogério Elias Rabelo Medicina Veterinária - Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí
  • Rogério Elias Rabelo Medicina Veterinária - Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí
  • Luiz Antônio Franco da Silva Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás
  • Luiz Antônio Franco da Silva Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Palavras-chave:

assentamento, propriedades rurais, sistema produtivo, sustentabilidade

Resumo

The organic production system aims not at the intensive exploitation of resources, but the correct management of
waste, the use of alternative treatments of animal diseases, and the utilization of some biotechnologies to assist in
production. This is an exploratory study to evaluate the way farmers perceive the certification of their farms, the organic
agricultural production, waste control, and the use of herbal medicine and biotechnologies in their properties. Fifteen
farmers from the Dom Fernando Gomes dos Santos (GI) settlement, in Itaberaí, participated in the study, besides 15
farmers (GII) who are not participants in agrarian reform programs from different municipalities in the state of Goiás.
Information was collected using questionnaires that addressed issues related to certification of farms, production of
waste, organic agricultural production, herbal medicine, and biotechnology. Most farmers of GI and GII were unfamiliar
with farm certification. Most GII farmers knew about agricultural waste, but few GI farmers knew its meaning. Most
farmers of the two groups were familiar with the term organic agricultural production. More GII farmers were familiar with
herbal medicines than GI. In both groups the term biotechnology was unknown to most people. It was concluded that
this lack of knowledge by the majority of farmers about most topics presented shows the need to plan and execute
actions to assist in the dissemination of information among farmers, settlers or not, using practical and functional
strategies.

Biografia do Autor

Sabrina Lucas Ribeiro de Freitas, Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal

Mestranda em Ciência Animal

Escola de Veterinária e Zootecnia

Universidade Federal de Goiás

Lucas Andrade Mendes, Graduando em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Graduando em Medicina Veterinária - Bolsista de Iniciação Científica
Escola de Veterinária e Zootecnia
Universidade Federal de Goiás

Lucas Andrade Mendes, Graduando em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Graduando em Medicina Veterinária - Bolsista de Iniciação Científica
Escola de Veterinária e Zootecnia
Universidade Federal de Goiás

Daniella Ferreira Cordeiro Gomes, Graduanda em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Graduanda em Medicina Veterinária - Bolsista de Iniciação Científica
Escola de Veterinária e Zootecnia
Universidade Federal de Goiás

Daniella Ferreira Cordeiro Gomes, Graduanda em Medicina Veterinária Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Graduanda em Medicina Veterinária - Bolsista de Iniciação Científica
Escola de Veterinária e Zootecnia
Universidade Federal de Goiás

Paulo José Bastos Queiroz, Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal

Mestranda em Ciência Animal

Escola de Veterinária e Zootecnia

Universidade Federal de Goiás

Paulo José Bastos Queiroz, Universidade Federal de Goiás - Aluna de Pós-Graduação em Ciência Animal

Mestranda em Ciência Animal

Escola de Veterinária e Zootecnia

Universidade Federal de Goiás

Rogério Elias Rabelo, Medicina Veterinária - Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí

Professor de Clínica Cirúrgica dos Grandes Animais

Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí

Rogério Elias Rabelo, Medicina Veterinária - Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí

Professor de Clínica Cirúrgica dos Grandes Animais

Universidade Federal de Goiás - Campus Jataí

Luiz Antônio Franco da Silva, Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Professor de Clínica Cirúrgica dos Grandes Animais

Escola de Veterinária e Zootecnia

Universidade Federal de Goiás

Luiz Antônio Franco da Silva, Escola de Veterinária e Zootecnia Universidade Federal de Goiás

Professor de Clínica Cirúrgica dos Grandes Animais

Escola de Veterinária e Zootecnia

Universidade Federal de Goiás

Downloads

Publicado

2016-09-13

Como Citar

de Freitas, S. L. R., Mendes, L. A., Mendes, L. A., Gomes, D. F. C., Gomes, D. F. C., Queiroz, P. J. B., Queiroz, P. J. B., Rabelo, R. E., Rabelo, R. E., da Silva, L. A. F., & da Silva, L. A. F. (2016). Certification, agricultural waste, organic production, herbal medicine and biotechnology in the conception of farmers of the State of Goiás. Revista Ceres, 63(4). Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/4306

Edição

Seção

ECONOMIA E EXTENSÃO RURAL

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)