Movimento de estômatos em café sob condições naturais

Authors

  • Moacyr Maestri UREMG
  • Clibas Vieira UREMG

Keywords:

café sombreado, época seca, condições naturais, luminosidade elevada, tecidos desidratados

Abstract

Usando-se o método de infiltração segundo a técnica de Alvim e Havis, fêz-se o estudo do movimento de estômatos de calé (Coffea arabica L., var. Bourbon), sob condições naturais, em cafézal sombreado e ao sol, na época séca e na chuvosa.

References

Alvim, P. de T. e Havis, J. R. 1954. An improved infiltration series for studying stomatal openings as illustrated with coffee. Plant Physiology, 29 : 97-98.

Franco. C. M. 1938. Sobre a fisiologia dos estomas do cafeeiro Coffea arabica L. Anais da Primeira Reunião Sul-Americana de Botanica. 3:293 302.

Nutman, F. J. 1937. Studies of the physiology of Cof. fea arabica. II. Stomatal movements in relation to photosynthesis under natural conditions. Annals of Botany, N. S. 1:681-693.

Nutman, F. J. 1938. Stomatal movement and epidermal watercontent. Nature. 141: 608.

Small, J. e Mazwell, K. M. 1939. pH phenomena in relation to stomatal opening. I. Coffea arabica and some other species. Protoplasma. 32:272 288.

Thoday,F . J. 1938. Stomatal movement and epidermal watercontent. Nature. 141:164.

Downloads

Published

2024-12-06

How to Cite

Maestri, M., & Vieira, C. (2024). Movimento de estômatos em café sob condições naturais. Revista Ceres, 10(59), 324–331. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6375

Issue

Section

ARTICLE

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >>