Yield and grape must quality of the IAC 138-22 ‘Máximo’ submitted to canopy management

Autores

  • José Luiz Hernandes IAC
  • Mário José Pedro Júnior IAC

Palavras-chave:

soluble solid content, total acidity, wine grape, extemporaneous pruning

Resumo

Grape cultivar IAC 138-22 ‘Máximo’ grafted on IAC 766 ‘Campinas’ and IAC 572 ‘Jales’ rootstocks and trained in upright trellis was evaluated during consecutive summer and winter growing seasons for comparison different canopy management: a) branch thinning: comparison between one branch and two branches per spur and b) branch tipping: comparison between low and high upright trellis. The results obtained of the phytotechnical and physicochemical grape must characteristics allowed to confirm that there was no significant difference between rootstocks regarding branch thinning intensity and upright trellis height. The largest effect observed in canopy management was for yield values promoted by branch thinning. No effect was observed in the grape must physicochemical characteristics when the different treatments were compared in the same growing season. Regarding to the upright trellis height, larger values of soluble solids were obtained for the high trellis than in the low trellis. Winter growing season resulted in lower values of yield and greater values of total soluble solids and titratable acidity than in the summer growing season.

Referências

Borghezan M, Pit FA, Gavioli O, Malinnovski LI & Silva AL (2011) Efeito da área foliar sobre a composição da uva e a qualidade sensorial dos vinhos da variedade Merlot (Vitis vinifera L.) cultivada em São Joaquim, SC, Brasil. Ciência e Técnica Vitivinícola, 26:01-09.

Brighenti AF, Rufato L, Kretzschmar AA & Madeira FC (2010) Desponte de ramos da videira e seu efeito na qualidade dos frutos de ‘Merlot’ sobre os porá-enxertos ‘Paulsen 1103’ e ‘Couderc 3309’. Revista Brasileira de Fruticultura, 32:19-26.

Dias FAN, Mota RV, Favero AC, Purgatto TMS, Souza CR, Pimentel RMA & Regina MA (2012) Videira ‘Syarah’ sobre diferentes porta-enxertos em ciclo de inverno no sul de Minas Gerais. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 47:208-215.

Dias FAN, Mota RV, Souza CR, Pimentel RMA, Souza LC, Souza AL & Regina MA (2017) Rootstock on vine performance and wine quality of ‘Syrah’ under double pruning management. Scientia Agricola, 74:134-141.

Favero AC, Amorim DA, Mota RV, Soares AM, Souza CR & Regina MA (2011) Double-pruning of ‘Syrah’ grapevines: a management strategy to harvest wine grapes during the winter in the Brazilian Southeast. Vitis, 50:151-158.

Giovanini E & Manfroi V (2009) Viticultura e enologia: Elaboração de grandes vinhos nos terroirs brasileiros. Bento Gonçalves, Editora IFRS. 344p.

Hernandes JL, Pedro Júnior MJ, Santos AO & Tecchio MA (2010) Fenologia e produção de cultivares americanas e híbridas de uvas para vinho, em Jundiaí, SP. Revista Brasileira de Fruticultura, 32:135-142.

Hernandes JL, Pedro Júnior MJ, Blain GC & Bardin-Camparotto L (2016) Manejo de dossel e raleio de cachos na videira Syrah em safra de inverno. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, 8:26-32

Mandelli F, Miele A, Rizzon LA & Zanus MC (2008) Efeito da poda verde na composição físico-química do mosto da uva Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura, 30:667-674.

Miele A & Mandelli F (2012) Manejo do dossel vegetativo e seu efeito nos componentes de produção em videira Merlot. Revista Brasileira de Fruticultura, 34:964-973.

Mota RV, Souza CR, Silva CPC, Freitas GF, Shiga TM, Purgatto E, Lajolo FM & Regina MA (2010) Biochemical and agronomical responses of grapevines to alteration of source-sink ratio by cluster thinning and shoot trimming. Bragantia, 69:17-25.

Regina MA, Mota RV, Favero AC, Shiga TM, Silva LHJ, Souza WC, Novelli FAD & Souza CR (2011) Caracterização físicoquímica de uvas viníferas cultivadas em regime de dupla-poda no nordeste do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Viticultura e Enologia, 3:84-92.

Rizzon LA & Miele A (2002) Avaliação da cv. Cabernet Sauvignon para elaboração de vinho. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 22:192-198.

Santos AO, Hernandes JL, Pedro Júnior MJ & Rolim GS (2011a) Parâmetros fitotécnicos e condições microclimáticas para videira vinífera conduzida sob dupla poda sequencial. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 15:1251-1256.

Santos AO, Hernandes JL, Pedro Júnior MJ & Pereira SE (2011b) Composição da produção e da qualidade da uva em videira cultivada sob dupla poda e regime microclimático estacional contrastante. Revista Brasileira de Fruticultura, 33:1135-1154.

Downloads

Publicado

2025-04-30

Como Citar

Hernandes, J. L., & Pedro Júnior, M. J. (2025). Yield and grape must quality of the IAC 138-22 ‘Máximo’ submitted to canopy management. Revista Ceres, 65(6), 527–533. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7679

Edição

Seção

ARTICLE