Adubação com potássio e cálcio na nutrição e produção de goiabeira ‘Paluma’
Palavras-chave:
Psidium guajava L., fertilizing, nutrition, productivityResumo
The guava is a fruit cultivated worldwide, distinguished by the great acceptance in the consumer market. However, so that the crop exploits its maximum productive potential and maintains the quality of the fruits it is necessary an adequate mineral fertilization to raise the availability of nutrients in the soil and to increase the absorption by plants. The objective of the work was to evaluate the effects of fertilization with potassium doses, in the presence and absence of calcium, on the nutritional status and on the production of ‘Paluma’ guava. The experiment was carried out from August 2015 to May 2016, in the municipality of Remígio-PB, Brazil. The variables analyzed were: macro and micronutrient leaf contents, number of fruits per plant, average fruit mass, fruit yield per plant and productivity. Guava plants were adequately supplied with nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, magnesium, boron, iron and manganese, and deficient in sulfur, copper and zinc. Calcium fertilization increased the leaf content of P, K, Ca, S, B, Mn and Zn, but reduced the number of fruits per plant and the yield of ‘Paluma’ guava. Potassium fertilization without calcium addition at doses between 101 and 143 g plant-1 year-1 K2O at 16 months of age provides the highest productivity of ‘Paluma’ guava.
Referências
Alvares CA, Stape JL, Sentelhas PC, Gonçalves JLM & Sparovek G (2013) Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22:711-728.
Alencar RD, Leite GA, Mendonça V, Lima FV, Pereira GA & Farias WC (2016) Adubação potássica na produção e qualidade pós-colheita de goiaba ‘Paluma’ no semiárido potiguar. Comunicata Scientiae, 07:139-148.
Amorim DA, Rozane DE, Souza HA, Modesto VC & Natale W (2015a) Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘Paluma’: I. Efeito na produtividade e na qualidade dos frutos para industrialização. Revista Brasileira de Fruticultura, 37:201-209.
Amorim DA, Souza HA, Rozane DE, Montes RM & Natale W (2015b) Adubação nitrogenada e potássica em goiabeiras ‘Paluma’:II. Efeito no estado nutricional das plantas. Revista Brasileira de Fruticultura, 37:210-219.
Andrade Junior AS, Dias NS, Figueredo Junior LGM, Daniel R & Ribeiro VQ (2005) Doses de potássio via fertirrigação na produção e qualidade de frutos de melancia em Parnaíba, PI. Irriga, 10:205-214.
Aular J &, Natale W (2013) Nutrição mineral e qualidade do fruto de algumas frutíferas tropicais: goiabeira, mangueira, bananeira e mamoeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, 35:1214-1231.
Dias MJT, Souza HA, Natale W, Modesto VC & Rozane DE (2012) Adubação com nitrogênio e potássio em mudas de goiabeira em viveiro comercial. Semina: Ciências Agrárias, 33:2837-2848.
Cavalcante ACP, Cavalcante LF, Cavalcante AG, Bertino AMP, Bertino AMP & Ferreira NM (2018) Physiology of Paluma guava plants fertilized with potassium and calcium. Idesia, 36:163-172.
Cody R, (2015) An introduction to SAS University Edition. Cary, SAS Institute. 366p. Dursun A, Turan M, Ekinci M, Gunes A, Ataoglu N, Esringu A & Yildirim E (2010) Effects of boron fertilizer on tomato, pepper and cucumber yields and chemical composition. Communications in Soil Science Plant Analysis, 41:1576-1593.
Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2013) Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. 2a ed. Rio de Janeiro, Embrapa Solos. 353p.
Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2011) Manual de Métodos de Análise do Solo. 3a ed. Rio de Janeiro, Embrapa - CNPS. 230p.
Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2009) Manual de análises químicas de solos, plantas e fertilizantes. 2ª ed. Rio de Janeiro, Embrapa Solos. 627p.
Feitosa HO, Farias GC, Silva Junior RJC, Ferreira FJ, Andrade Filho FL & Lacerda CF (2013) Influência da adubação borácica e potássica no desempenho do girassol. Comunicata Scientiae, 04:302-307.
França SC, Oliveira AC, Farias GA, Cabral Junior LF & Silva VL (2017) Doses de nitrogênio no crescimento de porta-enxerto de goiabeira Paluma amarela. Scientia Agraria, 18:54-65.
Hernandes A, Parent SÉ, Natale W & Parent LÉ (2012) Balancing guava nutrition with liming and fertilization. Revista Brasileira Fruticultura, 34:1224-1234.
Jayachandra KS, Srihari D & Reddy YN (2005) Preharvest spray of different source of calcium to improve the shelf life of guava. Indian Journal of Horticultural Science, 62:68-70.
Karley AJ & White JP (2009) Moving cationic minerals to edible tissues: potassium, magnesium, calcium. Current Opinion in Plant Biology, 12:291-298.
Kumar J, Kumar R, Rai R, Mishra DS, Singhl SK & Nimbolkar PK (2017) Influence of foliar application of mineral nutrients at different growth stages of guava. Journal of Plant Nutrition, 40:656-661.
Lima MAC, Bassoi LH, Silva DJ, Santos PS, Paes PC, Ribeiro PRA & Dantas BF (2008) Effects of levels of nitrogen and potassium on yield and fruit maturation of irrigated guava trees in the São Francisco valley. Revista Brasileira de Fruticultura, 30:246-250.
Malavolta E, Vitti GC & Oliveira AS (1997) Avaliação do Estado Nutricional das Plantas. Princípios e aplicações. Piracicaba, Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato. 319p.
Marschner P (2012) Marchner’s mineral nutrition of higher plants. 3 rd ed. New York, Academic Press. 651p.
Mikami EE, Pintro JC, Tormena CA, Costa ACS & Sengik E (2000) Influência da aplicação de cálcio, de magnésio e de potássio no solo sobre a produção de goiaba (Psidium guajava L.) cv. Acta Scientiarum, 22:1075-1081.
Miyake RTM, Takata WHS, Guerra WEX, Forli F, Narita N & Creste JE (2016) Effects of potassium fertilization and commercial substrates on development of passion fruit seedlings under greenhouse condition. African Journal of Agricultural Research, 11:3720-3727.
Montes RM, Parent LÉ, Amorim DA, Rozane DE, Parent SÉ, Natale W & Modesto VC (2016) Nitrogen and potassium fertilization in a guava orchard evaluated for five cycles: Effects on the plant and on production. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 40:01-12.
Moreira SG, Prochnow LI, Kiehl JC, Pauletti V & Martin-Neto L (2016) Chemical forms in soil and availability of manganese and zinc to soybean in soil under different tillage systems. Soil & Tillage Research, 163:41-53.
Moreira SG, Prochnow LI, Pauletti V, Silva BM, Kiehl JC & Silva CGM (2017) Effect of liming on micronutrient availability to soybean grown in soil under different lengths of time under no tillage. Acta Scientiarum Agronomy, 39:89-97.
Natale W, Rozane DE, Souza HA & Amorim DA (2009a) Cultura da goiaba: do plantio a comercialização. Jaboticabal, Funep. 284p.
Natale W, Prado RM, Quaggio JA & Mattos Júnior D (2009b) Goiabeira. In: Crisósto MO LA & Naumov A (Ed.) Adubando para alta produtividade e qualidade: fruteiras tropicais do Brasil. Fortaleza, Embrapa Agroindústria Tropical. p.104-124.
Natale W, Coutinho ELM, Boaretto AE & Pereira FM (1996a) Goiabeira: calagem e adubação. Jaboticabal, Funep. 22p.
Natale W, Coutinho ELM, Boaretto AE, Pereira FM, Oioli AAP & Sales L (1996b) Nutrição e adubação potássica na cultura da goiabeira. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 20:247-250.
Natale W, Prado RM & Moro FV (2005) Alterações anatômicas induzidas pelo cálcio na parede celular de frutos de goiabeira. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 40:1239-1242.
Rocha LF, Cavalcante LF, Nunes JC, Souto AGL, Cavalcante ACP, Cavalcante ÍHL & Pereira WE (2016) Fruit production and quality of guava ‘Paluma’ as a function of humic substances and soil mulching. African Journal of Biotechnology, 15:1962-1969.
Sharma V, Sharma S, Arora S & Kumar A (2012) Quantity–intensity relationships of potassium in soils under some guava orchards on marginal lands. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 43:1550-1562.
Silva RP, Peixoto JR & Junqueira NTV (2001) Influência de diversos substratos no desenvolvimento de mudas de maracujazeiro azedo (Passiflora edulis Sims f. flavicarpa Deg). Revista Brasileira de Fruticultura, 23:01-05.
Souza HA, Rozane DE, Romualdo LM & Natale W (2012) Efeitos de diferentes tipos de poda nos teores de nutrientes em flores e frutos de goiabeira. Idesia, 30:45-51.
Souza HA, Rozane DE, Amorim DA & Natale W (2013) Normas preliminares DRIS e faixas de suficiência para goiabeira ‘Paluma’. Revista Brasileira de Fruticultura, 35:282-291.
Souza HA, Rozane DE, Amorim DA, Modesto VC & Natale W (2014) Uso fertilizante do subproduto da agroindústria processadora de goiabas I - Atributos químicos do solo. Revista Brasileira de Fruticultura, 36:713-724.
Teixeira AHC, Bassoi LH, Reis VCS, Silva TGF, Ferreira MNL & Maia JLT (2003a) Estimativa do consumo hídrico da goiabeira, utilizando estações agrometeorológicas automática e convencional. Revista Brasileira de Fruticultura, 25:457-460.
Teixeira IR, Souza CM, Borém A & Silva GF (2003b) Variação dos valores de pH e dos teores de carbono orgânico, cobre, manganês, zinco e ferro em profundidade em argisssolo vermelho-amarelo, sob diferentes sistemas de preparo do solo. Bragantia, 62:119-126.
Zorb C, Senbayram M & Peiter E (2014) Potassium in agriculturestatus and perspectives. Journal of Plant Physiology, 171:656-669.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.