Fruit quality and occurrence of mildew in Niagara Rosada grown under plastic cover and defoliation rates

Autores

  • Solivan Rosanelli Unioeste
  • Fabíola Villa Unioeste
  • Daniel Fernandes da Silva Unioeste
  • Maria Cristina Copello Rotili Unioeste
  • Tatiane Eberling Unioeste

Palavras-chave:

Vitis labrusca L.;, plasticulture;, leaf pruning;, Plasmopara viticola.

Resumo

The purpose of this study was to evaluate the agronomic behavior of the Niagara Rosada variety cultivated under plastic cover, using defoliation intensities, and its influence on the Plasmopara viticola. The experiment was conducted in Francisco Beltrão, PR, Brazil, in a vineyard of Niagara Rosada variety in a trellised system during the 2016/2017 and 2017/2018 crop seasons. The experimental design consisted of randomized blocks, in a 5 x 2 factorial scheme being five percentages of defoliation (0%, 10%, 20%, 30% and 40%,) and use of coverage (with and without coverage), with three blocks of three useful plants per experimental plot. The temperature, air humidity and incidence of mildew on the bunches and leaves were recorded. At the end of each crop station, three bunches per plant of each plot were evaluated for the fresh biomass of the bunches, length and width of the bunches, soluble solids content, pH, number of bunches per plant, production, and productivity. It was concluded that the plastic cover associated with the environmental conditions, and phytosanitary management can favor the physical-chemical quality and reduce the severity of the mildew in the Niagara Rosada variety providing greater production and productivity. The use of defoliation does not favor the cultivation of this variety in southwestern Paraná.

Referências

Alvares CA, Stape JL, Sentelhas PC, Gonçalves JLM & Sparovek G (2014) Köppen’s climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, 22:711-728.

Anzanello R, Souza PVD & Coelho PF (2011) Desfolha em videiras americanas e viníferas na fase de pré-maturação dos frutos. Ciência Rural, 41:1132-1135.

Bettoni JC, Gardin JPP, Schumcher RL, Rodrigues OT & Souza JA (2013) Qualidade físico-química, extração e exportação de nutrientes da cultivar Cabernet Sauvignon sobre dois porta-enxertos. Ignis, 2:41-53.

Brasil (2002) Normative instruction number 01 of February 1st 2002. Identity and quality technical regulation for the classification of table grapes. DOU, 04/02/2002, Section 3, p.02.

Bueno TF, Villa F, Rosa DD & Stumm DR (2017) Uso de produto à base de alho associado à poda no desempenho de videiras finas no oeste paranaense. Revista Ceres, 64:426-432.

Camargo UA, Tonietto J & Hoffmann A (2011) Progressos na viticultura brasileira. Revista Brasileira de Fruticultura, volume especial:144-149.

Cardoso LS, Bergamaschi H, Comiran F, Chavarria G, Marodin GAB, Dalmago GA, Santos HP & Mandelli F (2008) Alterações micrometeorológicas em vinhedos pelo uso de coberturas de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 43:441-447.

Cardoso LS, Bergamaschi H, Comiran F, Chavarria G, Marodin GAB, Dalmago GA, Santos HP & Mandelli F (2010) Padrões de interceptação de radiação solar em vinhedos com e sem cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, 32:161-171.

Chavarria G, Santos HP, Mandelli F, Marodin GAB, Bergamaschi H & Cardoso LS (2009) Potencial produtivo de videiras cultivadas sob cobertura de plástico. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44:141-147.

Chavarria G, Santos HP, Zanus MC, Marodin GAB, Chalaça MZ & Zorzan C (2010) Maturação de uvas Moscato Giallo sob cultivo protegido. Revista Brasileira de Fruticultura, 32:151-160.

Colombo LA, Assis AM, Sato AJ, Tessmann DJ, Genta W & Roberto SR (2011) Produção fora de época da videira ‘BRS Clara’ sob cultivo protegido. Ciência Rural, 41:212-218.

Comiran F, Bergamaschi H, Heckler BMM, Santos HP, Alba D & Saretta E (2012) Microclima e produção de videiras ‘Niagara Rosada’ em cultivo orgânico sob cobertura plástica. Revista Brasileira de Fruticultura, 34:152-159.

Detoni AM, Clemente C & Fornari C (2007) Produtividade e qualidade da uva ‘Cabernet Sauvignon’ produzida sob cobertura de plástico em cultivo orgânico. Revista Brasileira de Fruticultura, 29:530-534.

Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2006) Sistema Brasileiro Classificação de Solos. 2a ed. Rio de Janeiro, Embrapa - SPI. 306p.

Ferreira DF (2011) Sisvar: um computador sistema de análise estatística. Ciência & Agrotecnologia, 35:1039-1042.

Fogaça AL, Daudt CE & Dorneles F (2007) Potássio em uvas II - análise peciolar e sua correlação com o teor de potássio em uvas viníferas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 27:597-601.

Genta W, Tessmann DJ, Roberto SR, Vida JB, Colombo LA, Scapin CR, Ricce WS & Clovis LR (2010) Manejo de míldio no cultivo protegido de videira de mesa ‘BRS Clara’. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 45:1388-1395.

Hernandes JL, Pedro Júnior MJ, Blain GC & Rolim GS (2013) Comportamento produtivo da videira ‘Niagara Rosada’ em diferentes sistemas de condução, com e sem cobertura plástica, durante as safras de inverno e de verão. Revista Brasileira de Fruticultura, 35:123-130.

IAL - Instituto Adolfo Lutz (2008) Métodos físico-químicos para análises de alimentos. 4a ed. São Paulo, Instituto Aldolfo Lutz. 1018p.

IBGE - Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Levantamento sistemático da produção agrícola. Avaiable at: < http://www.ibge.gov.br>. Accessed on: February 18th, 2016.

Intrigliolo DS & Castel JR (2008) Effects of irrigation on the performance of grapevine cv. Tempranillo in Requena, Spain. American Journal of Enology and Viticulture, 59:30-38.

Kimati H, Amorim L, Bergamim Filho A, Camargo LEA & Rezende JAM (1997) Manual de Fitopatologia. 3a ed. São Paulo, Agronômica Ceres. 686p.

Kishino AY, Carvalho SLC & Roberto SR (2007) Viticultura tropical: o sistema de produção do Paraná. Londrina, IAPAR. 366p.

Lamas Júnior GLC (2008) Ecofisiologia e fitotecnia do cultivo protegido de videiras cv. Moscato Giallo (Vitis vinifera L.). 136p. Tese (Doutorado em Fitotecnia) - Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Maia JDG & Camargo UA (2012) O cultivo da videira Niagara no Brasil. Brasília, Embrapa. 301p.

Miele A, Rizzon LA & Mandelli F (2009) Manejo do dossel vegetativo da videira e seu efeito na composição do vinho Merlot. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44:463-470.

Neis S, Reis EF & Santos SC (2010) Produção e qualidade da videira cv. Niagara Rosada em diferentes épocas de poda no sudoeste goiano. Revista Brasileira Fruticultura, 32:1146-1153.

Pedro Júnior MJ, Hernandes JL & Rolim GS (2011) Sistema de condução em Y com e sem cobertura plástica: microclima, produção, qualidade do cacho e ocorrência de doenças fúngicas na videira ‘Niagara Rosada’. Bragantia, 70:228-233.

Pötter GH, Daudt CE, Brackamnn A, Leite TT & Penna NG (2010) Desfolha parcial em videiras e seus efeitos em uvas e vinhos Cabernet Sauvignon da região da Campanha do Rio Grande do Sul, Brasil. Ciência Rural, 40:2011-2016.

Radünz AL, Schöffel ER, Hallal MOC & Brixner GF (2013) Efeito da época de poda e da desfolha na interceptação de radiação solar na videira Bordô. Bragantia, 72:403-407.

Roberto SR, Colombo LA & Assis AM (2011) Cultivo protegido em viticultura. Ciência e Técnica Vitivinícola, 26:11-16.

Souza ER, Ribeiro VG & Pionório JAA (2012) Intensidades de desfolha para qualidade de cachos da videira “Superior Seedless” no ‘Submédio’ São Francisco. Pesquisa Aplicada e Agrotecnologia, Guarapuava, 5:87-98.

Taiz L & Zeiger E (2013) Fisiologia Vegetal. 5a ed. Porto Alegre, Artmed. 918p.

Yamamoto LY, Assis AM, Morais HY, Souza FS, Scapin CR, Tessmann DJ, Souza RT & Roberto SR (2012) Produção e características físico-químicas dos cachos da videira ‘BRS Clara’ sob cobertura plástica e sombrite em safra fora de época. Revista Brasileira de Fruticultura, 34:160-166.

Zarth NA, Citadin I, Perodin MA & Donazzolo J (2011) Perfil sócio econômico da vitivinicultura na região Sudoeste do Paraná. Synergismus scyentifica UTFPR, 6:01-10.

Yara - Programas nutricionais Yara Brasil (2008) Fornecendo as melhores soluções. São Paulo, Yara Brasil. 57p.

Downloads

Publicado

2025-05-09

Como Citar

Rosanelli, S., Villa, F., Fernandes da Silva, D., Copello Rotili, M. C., & Eberling, T. (2025). Fruit quality and occurrence of mildew in Niagara Rosada grown under plastic cover and defoliation rates. Revista Ceres, 67(2), 137–146. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7789

Edição

Seção

CROP PRODUCTION

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

<< < 1 2 3