Adaptability and stability of peach and nectarine cultivars in subtropical climate
Palavras-chave:
Prunus persica, interação genótipo x ambiente, comportamentoResumo
Information on adaptability and stability of fruit production in different environments or years is crucial to increasing
agricultural production potential. Therefore, the objective of this study was to evaluate whether there is interaction
between cultivars and years, as well as to assess the stability of peach and nectarine cultivars regarding fruit fresh mass,
SS/TA ratio, and cycle length in Viçosa –MG, Brazil. The characteristics fruit fresh mass (FM), soluble solids/titratable
acidity ratio (SS/TA), and cycle length (CL) were evaluated in 28 cultivars of peach and two cultivars of nectarine from
the orchard of the Universidade Federal de Viçosa, in 2011, 2012, and 2013. The methods used to determine the phenotypic
stability across time were Eberhart & Russell (1966) and the Traditional. The interaction cultivars x years was significant
for all traits. Cultivar ‘Josefina’ showed broad adaptability for SS/TA ratio, and cultivars ‘Flordaprince’ and ‘Tropical’ for
cycle length. For favorable environments, the cultivars ‘Capdebosq’ and ‘Maciel’ are indicated regarding the characteristic
fruit mass, and ‘Coral’ and ‘Talismã’ for SS/TA ratio. ‘Rubimel’ was adaptable to unfavorable environments regarding
fruit mass.
Referências
Barbosa W, Ojima M, Dall’orto FAC & Martins FP (1990) Época e ciclo de maturação de pêssegos e nectarinas no estado de São Paulo. Bragantia, 9:221-226.
Citadin I, Scariotto S, Sachet MR, Rosa FJ, Raseira MCR & Wagner Júnior A (2014) Adaptability and stability of fruit set and production of peach trees in a subtropical climate. Scientia Agricola, 71:133-138.
Cruz CD (2013) GENES – a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum. Agronomy, 35:271‑276.
Cruz CD, Regazzi AJ & Carneiro PCS (2012) Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. 4. ed. Viçosa, Editora UFV. 514p.
Eberhart SA & Russell WA (1996) Stability parameters for comparing varieties. Crop Science, 6:36-40.
Grossman YL & Dejong TM (2005) Maximum fruit growth potential following resouce limitation during peach growth. Annals of Botany, 75:561-567.
Leonel S & Tecchio MA (2011) Produção e sazonalidade de pessegueiro e nectarineira sob florescimento espontâneo e com cianamida hidrogenada e óleo mineral. Revista Brasileira de Fruticultura, especial:227-234.
Leonel S, Pierozzi CG & Techio MA (2011) Produção e qualidade dos frutos de pessegueiro e nectarineira em clima subtropical do estado de São Paulo. Revista Brasileira de Fruticultura, 33:118-128.
Matias RGP, Silva DFP, Silva JOC, Oliveira SP, Ribeiro MR & Bruckner CH (2013) Caracterização de frutos de pessegueiro na Zona da Mata mineira. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, 8:416-420.
Nascimento Filho FJ, Atroch AL, Cruz CD & Carneiro PCS (2009) Repetibilidade da produção de sementes em clones de guaraná. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44:605 612.
Oliveira DL, Alvarenga AA, Gonçalves ED & Malta MR (2014) Características físico-químicas de cultivares de macieiras pouco exigentes em frio. Revista Ceres, 61:284-287.
Peluzio JM, Almeida Junior D, Francisco ER, Fidelis RR, Ritcher LHM, Ritcher CAM & Barbosa VS (2005) Comportamento de cultivares de soja no Sul do Estado do Tocantins. Bioscience Journal, 21:113-117.
Pinthus MJ (1973) Estimate of genotipic value: a proposed method. Euphytica, 22:121-123.
Rakonjac V & Živanović T (2008) Estability of yield and fruit quality in promising peach cultivars. Journal Central European Agriculture, 9:177-184.
Ramos DP & Leonel S (2008) Características dos frutos de cultivares de pessegueiros e de nectarineira, com potencial de cultivo em Botucatu, SP. Bioscience Journal, 24:10-18.
Rocha MM, Vello NA, Lopes ACA, Unêda-Trevisoli SH & Maia MCC (2006) Correlações entre parâmetros de adaptabilidade e estabilidade da produtividade de óleo em soja. Ciência Rural, 36:772-777.
Scariotto S, Citadin I, Rasiera MCR, Sachet MR & Penso GA (2013) Adaptability and stability of 34 peach genotypes for leafing under Brazilian subtropical conditions. Scientia Horticuturae, 155:111-117.
Silva MA (2008) Interação genótipo x ambiente e estabilidade fenotípica de cana-de-açúcar em ciclo de cana de ano. Bragantia, 67:109-117.
Silva WCJ & Duarte JB (2006) Métodos estatísticos para estudo de adaptabilidade e estabilidade fenotípica em soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 41:23-30.
Souza Júnior EE, Duarte JB & Chaves LJ (2002) Estabilidade fenotípica em goiabeira (Psidium guajava L.) com ênfase em peso de fruto, precocidade e período de colheita. Pesquisa Agropecuária Tropical, 32:97-103.
Storck L, Cagnelutti Filho A & Guadagnin JP (2014) Análise conjunta de ensaios de cultivares de milho por classes de interação genótipo x ambiente. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 49:163-172.
Toralles RT, Vendruscolo JL, Malgarim BM, Cantilhano RF, Schunemann APP & Antunes PL (2008) Características físicas e químicas de cultivares brasileiras de pêssegos em duas safras. Revista Brasileira de Agrociência, 14:327-338.
Trevisan R (2003) Avaliação da qualidade de pêssegos cv. Maciel, em função do manejo fitotécnico. Tese de Doutorado. Universidade Federal de Pelotas, Pelotas. 105p.
Yates F & Cochran WG (1938) The analysis of group of experiments. Journal of Agricultural Science, 28:556-580.