Uma ração de custo mínimo para frangos

Autores

  • Raimundo Nonato de Miranda Chaves UFV
  • Luíz Julião Braga Filho UFV
  • José Luíz Veloso Maia UFV

Palavras-chave:

nutricionista animal, rações balanceadas, mistura alimentar, informações quantitativas, restrições nutricionais

Resumo

This is a descriptive work, that is meant for:
a) persuading the animal nutritionist for an exact technic of solving the mixture calculation problem;
b) training beginners in linear programation, through developing an application problem.

This work is developed with comments about the limi- tations from zootechnic origin, much important in making the mathematical model. The equations that controlthe restrictions in the food and nutrients proportions are also considered.

Referências

CAMPOS, J. Tabelas para o cálculo de rações, Viçosa, Imprensa Universitária, 1968. 52 p.

INTERNATIONAL BUSINESS MACHINES. Application Program, 1130 Linear Programming-Mathematical Optimization Subroutine System. (1130 LP-MOSS) (1130-CO-16X). Program reference manual. New York, Technical Publications Department, 1967. H20-0345-1. 65 p.

MAYNARD, L.A, & LOOSLI, J. K, Nutrição Animal. Rio de Janeiro, USAID, 1966. 550 p. (Programa de Publicações Didáticas).

MORAES E.S, & ROBERTO D. DE, Fatores não identificados em nutrição de aves. Solo, Centro Acadêmico "Luiz de Queiroz", Piracicaba, São Paulo, 1: 25-31. 1969.

MORRISON, F.B. Alimentos e Alimentação dos Animais, Feeds and Feeding, Abridge. 2a. edição. Sao Paulo, Edições Melhoramentos, 1966. 892 p. (Biblioteca Agronômica Melhoramentos).

Downloads

Publicado

2025-01-29

Como Citar

Nonato de Miranda Chaves , R., Julião Braga Filho, L., & Veloso Maia, J. L. (2025). Uma ração de custo mínimo para frangos. Revista Ceres, 17(94), 290–313. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6590

Edição

Seção

ARTICLE

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)