Variações no teor de alguns elementos minerais nas folhas e frutos de café (Coffea arabica L. var. 'Mundo Novo')

Autores/as

  • Victor Hugo da Silva e Souza UFV
  • Moacyr Maestri UFV
  • José Mário Braga UFV
  • José Raymundo Pereira Chaves UFV

Palabras clave:

teor de fósforo, absorção de nutrientes, análise química do solo, variação de nutrientes minerais, cafezal de Minas Gerais

Resumen

Young mature and old leaves, and berries of coffee (Coffea arabica L. 'Mundo Novo') were sampled quarterly for mineral elements, during the growing season of 1970-1971 (October through April), from a 15-Year old plantation, located in Vi- cosa, Minas Gerais (Brasil). 

Citas

BRAGA, J.M. § DEFELIPO, V.B. Determinação espectrofotomé- trica de fosforo em extratos de solo e planta. Rev. Ce- res, Vigosa, 21:73-85. 1974.

CATANI, R.A.; PELLEGRINO, D.; BERGAMIN FILHO, H.; GLORIA, A.A.; GRANER, C.A.F. A absorção de N, P, K, Ca, Mg e S pelo cafeeiro, Coffea arabica variedade 'Novo Mundo' (B. Rodr.) Choussy aos 10 anos de idade. dn.Esc. Sup.Agric. "Luiz de Queiroz", Piracicaba, 22:82-93. 1965.

CATANI, R.A.; PELLEGRINO, D.; BITTENCOURT, V.C.; JACINTO, A.0.) GRANER,R.A.F. A concentração e a quantidade de micronutrientes e de alumínio no cafeeiro, Coffea arabica L. variedade 'Mundo Novo' (B. rodr.) Choussy,aos 10 anos de idade. An. Esc. Sup. Agric. "Luiz de Queiroz”, Piracicaba, 24:97-106. 1967.

CATANI, R.A.; PELLEGRINO, D.; ALCARDE, J.; GRANER, R.F.A. Variação na concentração e na quantidade de macro e micronutrientes no fruto do cafeeiro, durante o seu desenvolvimento. An. Esc. Sup. Agric. "Luiz de Queiros”, Piracicaba, 24:249-263. 1967. '

CHAPMAN, H.D. & PRATT, P.F. Methods of Analysis for Soils and Water. University of California, Divisison of Agricultural Sciences, 1961. 309 p.

HART,G. A nutritional survey of Coffea arabica plantations in New Guinea. In: Nutrition of Coffea in the Territory of Papua and New Guinea. Dept. Agric. Stock Fisheries, Territory Papua, 1969. p. 41-63 (Res. Bul. 1)

LOUE, A. A first aplication of foliar diagnosis to the study of trace elements in the coffee tree in the Ivory Coast. In: Studies on the Inorganic Nutrition of the Coffee Tree in the Ivory Coast.Centre Recherches Agrono- miques Bengerville, Ivory Coast, 1957. p. 32-37.

MALAVOLTA,E. Nutrição do cafeeiro. In: Cuttura e Adubação do Cafeeiro. 2o ed. São Paulo, Instituto Brasileiro de Potassa, 1965. p. 159-206.

MULLER, L. Coffee Nutrition. In: CHILDERS, N. F. Fruit Nutrition, New Jersey, The State University New Brunswick, 1966. p. 776-786.

MULLER, L. Diagnóstico foliar en el cafeto. Turrialba 9 (4):110-122. 1970.

PEREIRA, J.F.; CRAFTS, A.S.; YAMAFUCHI, S. Translocation in coffee plants. Turrialba 13(2):64-79. 1963.

SARRUGE, J.R.; ANDRADE, R.G.; GOMES. L.; ARZOLLA, S.; GRA- NER, E.A.; MALAVOLTA, E. Estudos sobre a alimentação mineral do cafeeiro. XIX. Extração de micronutrientes na colheita pelas variedades 'Mundo Novo', 'Caturra' e "Bourbon Amarelo'. An. Esc. Agric. "Luiz de Queiros", Piracicaba, 22:85-93. 1965.

Descargas

Publicado

2025-03-19

Cómo citar

da Silva e Souza, V. H., Maestri, M., Braga, J. M., & Pereira Chaves, J. R. (2025). Variações no teor de alguns elementos minerais nas folhas e frutos de café (Coffea arabica L. var. ’Mundo Novo’). Revista Ceres, 22(123), 318–331. Recuperado a partir de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6830

Número

Sección

ARTICLE

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>