Teor de ácido cianídrico nas folhas e raízes de dez variedades de mandioca durante o primeiro ciclo de crescimento

Authors

  • Valmir Silva de Jesus UFV
  • Carlos Floriano de Moraes UFV
  • Francisco F F Teles UFV
  • Carlos S Sediyama UFV

Keywords:

glicosídios cianogênicos, composto hcn, mandioca folhas

Abstract

Four varieties, ‘Aipim Quintal’, ‘Manteiga’, ‘Pao do Chile’ and ‘Rosa’, classified as sweet cassava and six others, ‘Branquinha’, ‘Chagas’ ‘Harmonica’, ‘Iracema’, ‘Sao Pedro’ and ‘Vara de Canoa’, known as bitter cassava because of the toxic cyanide content, were planted in the experimental fields of the Universidade Federal de Viçosa, MG, in 1983. 

References

BARRIOS, E.A. & BRESSANI, R. Composici6n quimica de la raiz y la hoja de algumas variedades de yuca Manihot. Turrialba, 17(3):314-320, 1967.

BRULJN, G.H. The cyanogenic character of cassava (Manihot esculenta). In NESTEL, B. & McINTYRE, R., ED. Chronic cassava toicity: proceedings of an intersisciplinary workshop. London, England Int. Develop. Res. Centre, 1973, p. 43-48.

CENTRO INTERNACIONAL DE AGRICULTURA TROPICAL-CIAT. Mejoramiento de la utilizacion de la yuca. In: CIAT Informe 1983. Cali, Colombia,

p. 46-67.

CENTRO INTERNACIONAL DE AGRICULTURA TROPICAL-CIAT. Cassava utilization — root silage and cyanide elimination. In: CENTRO INTERNACIONAL DE AGRICULTURA TROPICAL — CIAT. Cassava Program Annual Report 1981: Cali, Colombia, 1982. p. 238-239.

CONN, E.E. Cyanogenic glycosides. J. Agr. Food Chem., 17(3):519-526, 1969.

CROSBY, D.G. Natural background in the food of man and his animals. J. Agr. Food Chem., 17(3):532-5317, 1969.

DELANGE, F.M.; VELDEN, V. & ERMANS, A M. Evidence of an antithyroid action of cassava in man and in animals. /n NESTEL, B. & MCINTYRE, R., ed. Chronic cassava toricity: proceedings of an interdisciplinary workshop. London, England Int. Develop. Res. Centre, 1973, p. 147-151.

HONIG, D.H.; HOOKRIDGE, M.E.; GOULD, R.M. & RACKIS, J.J. Determination of cyanide in soybeans and soybean products. J. Agric. Food Chem., 31 (2):272-275, 1983.

LORENZI, J.D.; GUTTERREZ, L.E.; NORMANHA, ES. & CIONE, J. Variação de carboidratos e acido cianídrico em raízes de mandioca, após a poda da parte aérea. Bragantia, 37(16):139-144, 1878.

NARTEY, F. Studies on cassava, Manihot utilissima Pohl I. Cyantogenesis: The biosynthesis of linamarin and lotaustralin in etiolated seedlings. Phytochemistry, 7(8): 1307-1312, 1968.

NARTEY, F. Manihot esculenta (Cassava) — Cyanogenesis, ultrastructure and seed germination. Copenhagen, Villadsen and Christensen, 1978. 259 p.

OHLWEILER, O.A. Química analítica quantitativa. Rio de Janeiro, Livros Técnicos e Científicos, 1983. 226 p.

SILVEIRA, A. J. Ensaio de competição de variedades de mandioca. Viçosa, MG, Universidade Federal de Viçosa, Dep. de Fitotecnia, 1983. 18 p. mimeo.

SINGLETON, V.L. & KRATZER, F.H. Toxicity and related physiological activity of phenolic substances of plant origin. J. Agr. Food Chem., 17(3):479-512, 1969.

STEVENSON, M.H. & JACKSON, N. The nutritional value of dried cassava root meal in broiler diets. J. Sci. Food Agric., 34(12):1361-1367, 1983.

TELES. F.F.F. Considerações sobre a análise do ácido cianídrico em mandioca e seus produtos manufaturados. In: BANCO DO NORDESTE DO BRASIL. Pesquisas Tecnológicas sobre Mandioca. Fortaleza, Ce, 1972. p. 7-33.

TELES, F.F.F.; SILVEIRA, A.J. & BATISTA, C.M. Carboidratos acido-digeriveis e toxidez cianogênica de dez clones de mandioca (Manihot esculenta Crantz) cultivados em Minas Gerais. Revista Ceres, 26(147):459-464, 1979.

Downloads

Published

2025-04-11

How to Cite

Silva de Jesus , V., Floriano de Moraes, C., F F Teles, F., & Sediyama, C. S. (2025). Teor de ácido cianídrico nas folhas e raízes de dez variedades de mandioca durante o primeiro ciclo de crescimento . Revista Ceres, 34(194), 421–431. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7565

Issue

Section

ARTICLE

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>