Associação de fosfatos e inoculação com Bacillus subtilis e seu efeito no crescimento e desempenho produtivo do feijoeiro

Autores

  • Claudemir Zucareli UEL
  • Renan Ribeiro Barzan UEL
  • Josemeyre Bonifácio da Silva UEL
  • Danilo Pinceli Chaves UEL

Palavras-chave:

rhizobacteria, phosphorus, yield component

Resumo

The common bean crop is responsive to phosphorus (P) fertilization, and studies are needed to identify supply managements that minimize the dependency of soluble phosphates, which are costly and have low residual effect. The aim of the study was to evaluate the growth and productive performance of the common bean crop as affected by sole or associated applications of soluble and rock phosphates, in the presence and absence of Bacillus subtilis inoculation. The experiment was carried out in pots in a greenhouse, using a Red Latosol with an initial concentration of 6.61 mg P dm-3. The experimental design was completely randomized in a factorial scheme 6 × 2, in which the sources of phosphorus were studied, at a dose equivalent to 120 kg P2O5 ha-1: ‘triple superphosphate’ (TSP, soluble), ‘Itafós’ (ITA, rock), ‘Gafsa’ (GAF, rock), TSP + ITA, TSP + GAF, and one control (no P fertilizer) – with and without inoculation of Bacillus subtilis and four replications. Better results for shoot and root growth, besides productive performance, were obtained with the application of TSP, solely or combined with ITA and GAF. For the soluble source, the inoculation with B. subtilis also promoted higher growth, although not influencing the grain yield, which was only increased by inoculation when ITA was solely used.

Referências

Araújo AP & Teixeira MG (2000) Ontogenetic variations on absorption and utilization of phosphorus in common bean cultivars under biological nitrogen fixation. Plant and Soil, 225:01-10.

Araújo FF & Pedroso RAB (2013) Interação de Bacillus sp. com a rizosfera de três espécies de plantas forrageiras. Bioscience Journal, 29:152-158.

Brasil - Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (2007) Instrução Normativa nº 5, de 23 de fevereiro de 2007. Definições e normas sobre as especificações e as garantias, as tolerâncias, o registro, a embalagem e a rotulagem dos fertilizantes minerais, destinados à agricultura. DOU, 01/03/2007, Seção 1, p. 38.

Camargo MS & Silveira RI (1998) Efeitos dos fosfatos naturais alvorada, catalão, patos e arad na produção de massa seca de milho em casa-de-vegetação. Scientia Agricola, 55:509-519.

Chabot R, Antoun H & Cescas MP (1996) Growth promotion of maize and lettuce by phosphate-solubilizing Rhizobium leguminosarum biovar. phaseoli. Plant and Soil, 184:311-321.

Chaib SL, Bulisani EA & Castro LHSM (1984) Crescimento e produção do feijoeiro em resposta à profundidade de aplicação do adubo fosfatado. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 19:817-822.

Coelho LF, Freitas SS, Melo AMT & Ambrosano GMB (2007) Interação de bactérias fluorescentes do gênero Pseudomonas e Bacillus spp. com rizosferas de diferentes plantas. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 31:1413-1420.

Costa EM, Carvalho F, Esteves JA, Nóbrega RSA & Moreira FMS (2014) Resposta da soja a inoculação e co-inoculação com bactérias promotoras do crescimento vegetal e Bradyrhizobium. Enciclopédia Biosfera, 10:1678-1689.

Cunha DA, Teixeira IR, Jesus FF, Guimarães RT & Teixeira GCS (2014) Adubação fosfatada e produção de feijão-comum e mamona em consórcio. Bioscience Journal, 30:617-628.

Embrapa – Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (2013) Sistema brasileiro de classificação de solos. 3ª ed. Rio de Janeiro, Embrapa Solos. 353p.

Fageria NK, Barbosa Filho MP & Stone LF (2003) Resposta do feijoeiro a adubação fosfatada. Piracicaba, Potafós. (Informações Agronômicas, 102).

Ferreira DF (2011) Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência & Agrotecnologia, 35:1039-1042.

Franzini VI, Muraoka T, León HMC & Mendes FL (2009) Eficiência de fosfato natural reativo aplicado em misturas com superfosfato triplo em milho e soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 44:1092-1099.

Grant CA, Flaten DN, Tomasiewicz DJ & Sheppard SC (2001) A importância do fósforo no desenvolvimento inicial da planta. Piracicaba, Potafós. 5p. (Informações Agronômicas, 95).

Gaind S & Gaur AC (1991) Thermotolerant phosphate solubilizing microorganisms and their interaction with mung bean. Plant and Soil, 133:141-149.

IAPAR - Instituto Agronômico do Paraná (2016) Médias históricas. Disponível em: http:www.iapar.br/arquivos/Image/monitoramento/Medias_Historicas/Londrina.htm. Acessado em: 12 de março de 2016.

Korndörfer GH, Lara-Cabezas WA & Horowitz N (1999) Eficiência agronômica de fosfatos naturais reativos na cultura do milho. Scientia Agricola, 56:391-396.

Lynch J, Läuchli A & Epstein E (1991) Vegetative growth of the common bean in response to phosphorus nutrition. Crop Science, 31:380-387.

Mariano RLR, Silveira EB, Assis SMP, Gomes AMA, Nascimento ARP & Donato VMTS (2004) Importância de bactérias promotoras de crescimento e de biocontrole de doenças de plantas para uma agricultura sustentável. Anais da Academia Pernambucana de Ciências Agronômicas, 1:89-111.

Oliveira Júnior A, Prochnow LI & Klepker D (2011) Soybean yield in response to application of phosphate rock associated with triple superphosphate. Scientia Agricola, 68:376-385.

Pantano G, Grosseli GM, Mozeto AA & Fadini PS (2016) Sustentabilidade no uso do fósforo: uma questão de segurança hídrica e alimentar. Química Nova, 39:732-740.

Pegoraro RF, Oliveira D, Moreira CG, Kondo MK & Portugal AF (2014) Partição de biomassa e absorção de nutrientes pelo feijoeiro comum. Revista Caatinga, 27:41-52.

Piaia FL, Rezende PM, Furtini Neto AE, Fernades LA & Corrêa JB (2002) Eficiência da adubação fosfatada com diferentes fontes e saturações por bases na cultura da soja [Glycine max (L.) Merrill]. Ciência & Agrotecnologia, 26:488-499.

Prochnow LI, Alcarde JC & Chien SH (2004) Eficiência agronômica dos fosfatos totalmente acidulados In: Yamada T & Abdalla SRS (Eds.) Simpósio sobre fósforo na agricultura brasileira. São Paulo, Associação Brasileira para Pesquisa da Potassa e do Fosfato. p.605-663.

Rodriguez H & Fraga R (1999) Phosphate solubilizing bacteria and their role in plant growth promotion. Biotechnology Advances, 17:319-339.

Richardson AE (2001) Prospects for using soil microorganisms to improve the acquisition of phosphorus by plants. Australian Journal of Plant Physiology, 28:897-906.

Silva AA & Delatorre CA (2009) Alterações na arquitetura de raiz em resposta à disponibilidade de fósforo e nitrogênio. Revista de Ciências Agroveterinárias, 8:152-163.

Souto JS, Oliveira FT, Gomes MMS, Nascimento JP & Souto PC (2009) Efeito da aplicação de fósforo no desenvolvimento de plantas de feijão guandu (Cajanus cajan (L) Mill sp). Revista Verde, 4:135-140.

Souza CES, Silva MO, Duda GP & Mendes MAS (2007) Solubilização de fósforo de fertilizantes fosfatados após tratamento com diferentes resíduos orgânicos. Revista de Biologia e Ciências da Terra, 7:120-126.

Taiz L & Zeiger E (2010) Plant Physiology. 5ª ed. Sunderland, Sinauer Associates. 781p.

Valderrama M, Buzetti S, Benett CGS, Andreotti M, Arf O & Sá ME (2009) Fontes e doses de nitrogênio e fósforo em feijoeiro no sistema plantio direto. Pesquisa Agropecuária Tropical, 39:191-196.

Valladares GS, Pereira MG & Dos Anjos LHC (2003) Adsorção de fósforo em solos de argila de atividade baixa. Bragantia, 62:111-118.

Viana TO, Vieira NMB, Moreira GBL, Batista RO, Carvalho SJP & Rodrigues HFF (2011) Adubação do feijoeiro cultivado no norte de Minas Gerais com nitrogênio e fósforo. Revista Ceres, 58:115-20.

Zucareli C, Junior EUR, Barreiro AP, Nakagawa J & Cavariani C (2006) Adubação fosfatada, componentes de produção, produtividade e qualidade fisiológica em sementes de feijão. Revista Brasileira de Sementes, 28:09-15.

Downloads

Publicado

2025-04-22

Como Citar

Zucareli, C., Ribeiro Barzan, R., Bonifácio da Silva, J., & Pinceli Chaves, D. (2025). Associação de fosfatos e inoculação com Bacillus subtilis e seu efeito no crescimento e desempenho produtivo do feijoeiro. Revista Ceres, 65(2), 189–195. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7632

Edição

Seção

ARTICLE

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)