Composição glicídica de alguns produtos dietéticos comercializados em Belo Horizonte

Authors

  • Francisco F Feitosa Teles UFV
  • Valéria E L Borges UFV
  • Joubert R Araújo UFV
  • Ademilde A Moreira UFV

Keywords:

carboidratos digeríveis, produtos dietéticos, glicose livre, carboidratos solúveis, redução calórica

Abstract

Forty products commercialized in Belo Horizonte, Brazil, as «dietetic» or as of low carbohydrate content were analyzed for digestible carbohydrates, total soluble carbohydrates, reducing sugars, non-reducing sugars and glucose content. After analysis of the results it was verified that some of these products had over 80% of digestible carbohydrates and six of them contained more than 20% of free glucose.

References

GOODHART, R.S. & SHILS, M.E. Modern Nutrition in Health and Disease. 6.ᵃ edição. Philadelphia, Lea & Febiger, 1980. 1370 p.

HAMILTON, E.M.N. & WHITNEY, E.N. Nutrition, Concepts and Controversies. N. York, West Publishing Company, 1982. 607 p.

SILVA, D.J. Analise de Alimentos (Métodos químicos e biológicos). Viçosa, Imprensa Universitária da U.F.V., 1981. 166 p.

TELES, F.F.F., SILVEIRA, AJ. & BATISTA, C.M. Açúcares solúveis em mandioca (Manihot esculenta Crants). Revista Ceres 27(151):325-328. 1980.

Downloads

Published

2025-04-10

How to Cite

F Feitosa Teles, F., E L Borges, V., R Araújo, J., & A Moreira, A. (2025). Composição glicídica de alguns produtos dietéticos comercializados em Belo Horizonte. Revista Ceres, 34(193), 278–283. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7416

Issue

Section

ARTICLE