Chemical composition of faveleira (Cnidoscolus phyllacanthus) seeds collected in different seasons
Keywords:
nutritional value, favela, faveleira, faveleira seed, caatinga, seasonsAbstract
Cnidoscolus phyllacanthus, popularly known as favela or faveleira, is a species of the caatinga vegetation highly resistant to drought, with high nutritional content, and having several uses. The objective of this work was to evaluate the influence of different seasons on the chemical composition of faveleira seeds in the region of Seridó/RN. The seeds collected in different seasons were separated into 3 lots (lot 1 - rainy season; lot 2 - initial dry season; lot 3 - prolonged dry season), ground, and analyzed for moisture, ash, lipids, protein, and carbohydrates. The chemical analysis the seeds showed predominance of lipids and proteins. The results showed that moisture was significant different (p < 0.05) between all the lots; the ash content in lot 1 was significantly (p < 0.05) lower (4.67 ± 0.18) than lot 3 (4.96 ± 0.08); and protein content was highest in lot 3 (30.42 ± 1.63) and significantly (p < 0.05) different from the others. There was a significant difference (p < 0.05) for lipids between the lots, with lot 2 showing the lowest content (21.57 ± 0.37). Significant difference (p < 0.05) was also found for carbohydrates between the lots, with lot 1 (14.37 ± 1.83) having the lowest content and lot 2 (39.17 ± 0.52) the highest content. The differences observed between the lots are attributed to the harvest of the seeds in different seasonal periods. The results show that the seasonal period influences the nutritional value of faveleira seeds, and that better forms of use need to be identified according to the period of harvesting.
References
Alves JJA (2007) Geoecologia da caatinga no semiárido do nordeste brasileiro. Climatologia e Estudos da Paisagem, 2:58-71.
Antoniassi R, Arriel NHC, Gonçalves EB, Freitas SC, Zanotto DL & Bizzo HR (2013) Influência das condições de cultivo na composição da semente e do óleo de gergelim. Revista Ceres, 60:301-310.
Amarante CB, Solano FAR, Lins ALFA, Müller AH & Müller RCS (2011) Caracterização física, química e nutricional dos frutos da aninga. Planta Daninha, 29:295-303.
Arriel EF, Paula RC, Bakke AO & Arriel NHC (2004) Divergência Genética em Cnidoscolus phyllacanthus (Mart.) Pax. et K. Hoffm. Revista Brasileira de Oleaginosas e Fibrosas, 8:813-822.
Brasil (2005) Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Métodos Físico-Químicos para Análise de Alimentos. 4ª ed. Brasília, Ministério da Saúde. 640p.
Carvalho NM & Nakagawa J (2000) Sementes – Ciência, tecnologia e produção. 4ª ed. São Paulo, Funep. 580p.
Candeia BL (2005) Faveleira (Cnidoscolus phyllacanthus (Mart.) Pax et k. Hoffm.) inerme: obtenção de mudas e crescimento comparado ao fenótipo com espinhos. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Campina Grande, Patos. 62p.
Cavalcanti MT & Bora OS (2010) Análise das proteínas e estudo reológico dos isolados protéicos das amêndoas da faveleira (Cnidosculus phyllacanthus (Mart.) Pax. et K. Hoffm.) com e sem espinhos. Revista Instituto Adolfo Lutz, 69:243-251.
Cavalcanti MT, Bora PS & Carvajal JCL (2009) Propriedades funcionais das proteínas de amêndoas da faveleira (Cnidosculus phyllacanthus (Mart.) Pax. et K. Hoffm.) com e sem espinhos. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 29:597-602.
Cavalcanti MT, Bora PS, Carvajal JCL, Florentino ER & Silva FLH (2012) Análise térmica e perfil de ácidos graxos do óleo das amêndoas de faveleira (Cnidosculus phyllacanthus Pax. & K. Hoffm) com e sem espinho. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 7:154-162.
Chaves Filho JT & Stacciarini-Seraphin E (2001) Alteração no potencial osmótico e teor de carboidratos solúveis em plantas jovens de lobeira (Solanum lycocarpum St.-Hil.) em resposta ao estresse hídrico. Revista Brasileira de Botânica, 24:199-204.
Damasceno MM (2007) Composição bromatológica de forragem de espécies arbóreas da caatinga paraibana em diferentes altitudes. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Campina Grande, Patos. 61p.
França ISX, Souza JA, Baptista RS & Britto VRS (2008) Medicina popular: benefícios e malefícios das plantas medicinais. Revista Brasileira de Enfermagem, 61:201-208.
Lacerda AV, Nordi N, Barbosa FM & Watanabe T (2005) Levantamento florístico do componente arbustivo-arbóreo da vegetação ciliar na bacia do rio Taperoá, PB, Brasil. Acta Botânica Brasilica, 19:647-656.
Oliveira F, Akisue G & Akisue MK. (1998) Farmacognosia. São Paulo, Atheneu. 412p.
Oliveira DM, Pimentel LA, Araújo JAS, Medeiros RMT, Dantas AFM & Riet-Correa F (2008) Intoxicação por Cnidoscolus phyllacanthus (Euphorbiaceae) em caprinos. Pesquisa Veterinária Brasileira, 28:36-42.
Pordeus Neto J, Rodrigues OG, Lima EQ, Marinho MGV & Dantas JP (2009) Avaliação da ação clastogênica do óleo de Cnidoscolus phyllacanthus (Mart.) Pax. et K. Hoffm em células medulares. Revista de Biologia e Farmácia, 3:06-22.
Ribeiro PPC, Silva DML, Assis CF, Correia RTP & Damasceno KSFSC (2017) Bioactive properties of faveleira (Cnidoscolus quercifolius) seeds, oil and press cake obtained during oilseed processing. PLoS One, 12:01-12.
Santana JAS & Souto JS (2011) Produção de serapilheira na Caatinga da região semi-árida do Rio Grande do Norte, Brasil. Idesia, 29:87-94.
Simões CMO, Schenkel EP, Gosmann G, Mello JCP, Mentz LA & Petrovick PR (2010) Farmacognosia: da planta ao medicamento. 3ª ed. Porto Alegre, Editora da UFRGS. 1104p.
Soares AB, Pin EA & Possenti JC (2013) Valor nutritivo de plantas forrageiras anuais de inverno em quatro épocas de semeadura. Ciência Rural, 43:120-125.
Souza BB, Batista NL & Oliveira GJC (2012) Utilização da faveleira (Cnidoscolus phyllacanthus) como fonte de suplementação alimentar para caprinos e ovinos no semiárido brasileiro. Agropecuária Científica no Semi-Árido, 8:23-27.
Torres EAFS, Campos NC, Duarte M, Garbelotti ML, Philippi ST & Rodrigues RSM (2000) Composição centesimal e valor calórico de alimentos de origem animal. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 20:145-150.
Vollmann J, Fritz CN, Wagentristl & Ruckenbauer P (2000) Environmental and genetic variation of soybean seed protein content under Central European growing conditions. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80:1300-1306.
