Genetic diversity and importance of agronomic traits in cowpea genotypes in conditions of low technological level in Piaui

Authors

  • Jean Lucas Costa dos Santos Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Piauí
  • Wallace de Sousa Leite IFPI
  • Adão Vinicius Rabelo de Sousa IFPI
  • Williany Rego Lima IFPI
  • Fabio Oliveira Diniz IFPI
  • Gustavo Nobre Lima IFPI

Keywords:

Vigna unguiculata, genetic variability, characterization of cultivars

Abstract

The aim of the study was to evaluate the genetic diversity, agronomic traits and promising combinations of cowpea genotypes under conditions of low technological level in the region south of Piaui. The experiment was conducted in rainfed condition in the experimental area of the Federal Institute of Piauí, Uruçuí - PI, in DBC with four replications. We used 10 genotypes of commercial cultivars. The following variables were evaluated: Cycle; Number of pods /plants; Number of grains/pods; Weight of 100 grains and yield. The genetic divergence was obtained by Mahalanobis distance and clustering by UPGMA method. The genotypes BRS Tumucumaque, BRS Pajeú and BRS Guariba are promising for cultivation in the first crop under conditions of low technological level in the Cerrado region of Piauí. The combinations of genotypes BRS Tumucumaque and BRS Imponente, BRS Tumucumaque and BRS Aracê, BRS Guariba and BRS Imponente, BRS Guariba and BRS Aracê and BRS Pajeú and BRS Imponente have great potential for use in breeding programs to obtain promising segregating populations for grain yield and other attributes. The traits weight of 100 grains, cycle and number of grains per pod have the greatest contribution to the genetic diversity in the studied population.

References

Andrade JR, Júnior SOM, Silva PF, Barbosa JWSB, Nascimento R & Sousa JS (2013) Crescimento inicial de genótipos de feijão-caupi submetidos a diferentes níveis de água salina. Agropecuária Científica no Semiárido, 9:38-43.

Araújo ED, Melo AS, Rocha MS, Carneiro RF & Rocha MM (2018) Germination and initial growth of cowpea cultivars under osmotic stress and salicylic acid. Revista Caatinga, 31:80-90.

Araújo LBR, Pinheiro MS, Fiege LBC, Bertini CHCM & Dovale JC (2019) Agronomic potential and genetic diversity of landraces of cowpea of the state of Ceará. Revista Caatinga, 32:698-708.

Barros EKC (2019) Caracterização e divergência genética entre genótipos de feijão-caupi com base nos teores de proteínas, ferro e zinco e na qualidade de cocção. Master Dissertation. Universidade Federal do Piauí, Teresina. 80p.

Barros JRA, Guimarães MJM, Silva RM, Rêgo MTC, Melo NF, Chaves ARM & Angelotti F (2021) Selection of cowpea cultivars for high temperature tolerance: physiological, biochemical and yield aspect. Physiology and Molecular Biology of Plants, 27:29-38.

Bertini CHCM, Almeida WS, Silva APM, Lima e Silva JW & Teófilo EM (2010) Análise multivariada e índice de seleção na identificação de genótipos superiores de feijão-caupi. Acta Scientiarum. Agronomy, 32:613-619.

Cabral PDS, Soares TCB, Lima ABP, Soares YJB & Silva JA (2011) Análise de trilha do rendimento de grãos de feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.) e seus componentes. Revista Ciência Agronômica, 42:132-138.

Cardoso MJ, Melo FB & Lima MG (2005) Ecofisiologia e manejo de plantio. In: Freire Filho FR, Lima JAA & Ribeiro VQ (Eds) Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília, Embrapa Informação Tecnológica. p.213-225.

Cargnelutti Filho A, Ribeiro ND & Burin C (2010) Consistência do padrão de agrupamento de cultivares de feijão conforme medidas de dissimilaridade e métodos de agrupamento. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 45:236-243.

Conab - Companhia Nacional de Abastecimento (2023) Acompanhamento da safra brasileira de grãos. Available at: https://www.conab.gov.br/infoagro/safras/graos/boletimda-safra-de-graos. Accessed on: April 24th, 2023.

Correa AG, Braga DC, Ceccon G, Oliveira LVA, Lima ARS & Teodoro PE (2015) Variabilidade genética e correlações entre caracteres de feijão-caupi. Revista Agroambiente Online, 9:42-47.

Cruz CD & Regazzi AJ (2001) Modelos biométricos aplicados ao melhoramento genético. Viçosa, UFV. 390p.

Cruz CD (2013) Genes: a software package for analysis in experimental statistics and quantitative genetics. Acta Scientiarum Agronomy, 35:271-276.

Freire Filho FR, Ribeiro VQ, Rocha MM, Damasceno e Silva KJ, Nogueira MSR & Rodrigues EV (2011) Feijão-Caupi no Brasil: produção, melhoramento genético, avanços e desafios. Teresina, Embrapa Meio-Norte. 84p.

Gonçalves DL, Ambrozio VC, Barelli MAA, Neves LG, Sobrinho SP, Luz PB & Silva CR (2014) Genetic divergence of access through traditional bean characteristics of the seed. Bioscience Journal, 30:1671-1681.

Júnior EP, Morais OM, Rocha MM, Publio APPB & Bandeira AS (2017) Características agronômicas de genótipos de feijão-caupi cultivados no sudoeste da Bahia. Revista Científica, 45:223-230.

Melo FB, Cardoso MJ & Salviano AAC (2005) Fertilidade do solo e adubação. In: Freire Filho FR, Lima AA & Ribeiro VQ (Eds) Feijão-caupi: avanços tecnológicos. Brasília, Embrapa Informação Tecnológica 1:231-241.

Mendonça MS, Beber PM, Nascimento FSS, Santos VB & Marinho JT (2018) Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. Revista Ciência Agronômica, 49:267-274.

Ramos DP, Alves AF, Ferreira TA, Fidelis RR & Nascimento IR (2015) Avaliação de genótipos de feijão-caupi para produção de grãos verdes em Gurupi, Tocantins. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, 10:160-164.

Santana SRA, Medeiros JE, Filho CJA, Silva JW, Costa AF & Bastos GQ (2019) Genetic divergence among cowpea genotypes by morphoagronomic traits. Revista Caatinga, 32:841-850.

Santos A, Ceccon G, Correa AM, Durante LGY & Regis JAVB (2012) Análise genética e de desempenho de genótipos de feijão-caupi cultivados na transição do cerrado-pantanal. Revista Cultivando o Saber, 5:87-102.

Santos JF (2013) Produtividade de cultivares de feijão-caupi no Agreste Paraibano. Tecnologia e Ciência Agropecuária, 7:31-36.

Santos JAS, Teodoro PE, Correa AM, Soares CMG, Ribeiro LP & Abreu HKA (2014) Desempenho agronômico e divergência genética entre genótipos de feijão-caupi cultivados no ecótono Cerrado/Pantanal. Revista Bragantia, 73:377-382.

Silva JAL & Neves JA (2011) Componentes de produção e suas correlações em genótipos de feijão-caupi em cultivo de sequeiro e irrigado. Revista Ciência Agronômica, 42:702-713.

Silva AC, Morais OM, Santos JF, d’Arede LO, Silva CJ & Rocha MM (2014) Estimativa de parâmetros genéticos em Vigna unguiculata. Revista de Ciências Agrárias, 37:399-407.

Silva MBO, Carvalho AJ, Rocha MM, Batista PBC, Júnior PVS & Oliveira SM (2018) Desempenho agronômico de genótipos de feijão-caupi. Revista de Ciências Agrárias, 41:1059-1066.

Singh D (1981) The relative importance of characters affecting genetic divergence. The Indian Journal of Genetics and Plant Breeding, 41:237-245.

Sousa SA, Tavares T, Barros H, Nascimento I, Santos V & Fidelis R (2017) Divergência genética de feijão-caupi (Vigna unguiculata) no sul do Tocantins. Revista de Ciências Agrárias, 40:419-429.

Teixeira IR, Silva GC, Oliveira JPR, Silva AG & Pelá A (2010) Desempenho agronômico e qualidade de sementes de cultivares de feijão-caupi na região do cerrado. Revista Ciência Agronômica, 41:300-307.

Vale NM, Barili LD, Oliveira HM, Carneiro JES, Carneiro PCS & Silva FL (2015) Escolha de genitores quanto à precocidade e produtividade de feijão tipo carioca. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 50:141-148.

Downloads

Published

2025-06-04

How to Cite

Costa dos Santos, J. L., de Sousa Leite, W., Rabelo de Sousa, A. V., Rego Lima, W., Oliveira Diniz, F., & Nobre Lima, G. (2025). Genetic diversity and importance of agronomic traits in cowpea genotypes in conditions of low technological level in Piaui. Revista Ceres, 70(6), e70605. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/8162

Issue

Section

PLANT BREEDING APPLIED TO AGRICULTURE