Conservation of crisp lettuce in different post-harvest storage conditions

Autores

  • Mariana Izabel Schvambach UFSC
  • Bruna Vargas Andriolli UFSC
  • Priscila Fernandes de Souza UFSC
  • Jorge Luiz Barcelos Oliveira UFSC
  • Rosete Pescador UFSC

Palavras-chave:

Lactuca sativa L., plastic packages, environments

Resumo

The objective of this work was to evaluate the post-harvest quality and the final storage time of the hydroponic crisp lettuce ‘Brida’, conditioned in different types of plastic packaging and environments. The statistical design was a completely randomized 3x2 factorial design, with 3 types of packages (control (without plastic packaging), perforated plastic packaging and closed plastic packaging) and 2 types of environments refrigerated (± 5 °C) and non-refrigerated (± 23 °C). Fresh leaf weight loss, relative SPAD content, total soluble solids content (TSS), pH, total titratable acidity (TTA), chlorophyll a and b, carotenoids and final storage time were measured. There was a decrease in the parameters of fresh mass, acidity, total soluble solids, and relative content of SPAD chlorophyll in refrigerated lettuce compared to uncooled. The use of packages also influenced post-harvest quality and closed packs resulted in lower values. It is concluded that the post-harvest quality of lettuce is better when they are refrigerated and packed in sealed packages.

Referências

AOAC - Association of Official Analytical Chemists (2002) Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemistry. 17a ed. Washington, AOAC. 1115p.

Ballou RH (2001) Gerenciamento da cadeia de suprimentos: planejamento, organização e logística empresarial. Porto Alegre, Bookman. 532 p.

Bezerra VS (2003) Pós-colheita de frutos. Macapá, Embrapa Amapá. 26p.

Bolin HR, Stafford AD, King Jr AD & Huxsoll CC (1977) Factors affecting the storage stability of shredded lettuce. Journal of Food Science, 42:1319-1321.

Bruinsma J (1963) The quantitative analysis of chlorophylls A and B in plant extracts. Photochemistry and photobiology, 02:241-249.

Cantwell M (2000) Preparation and quality of fresh cut produce. In: 2o Encontro Nacional sobre Processamento Mínimo de Frutas e Hortaliças, Viçosa. Anais, UFV. p.156-182.

Carvalho AV & Lima LCO (2002) Qualidade de kiwi minimamente processados e submetidos a tratamentos com ácido ascórbico, ácido cítrico e cloreto de cálcio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 37:679-65.

Chitarra MIF & Chitarra AB (1990) Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras, ESAL-FAEPE. 320p.

Chitarra MIF (1994) Colheita e qualidade pós-colheita de frutos. Informe Agropecuário, 17:08-18.

Chitarra MIF & Chitarra AB (2005) Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras, UFLA. 785p.

Finger LF & Vieira G (1997) Controle da perda pós-colheita de água em produtos hortícolas. Viçosa, UFV. 29 p.

Finger FL, Endres L, Mosquim PR & Puiatti M (1999) Physiological changes during postharvest senescence of broccoli. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 34:1565-1569.

França CFM, Ribeiro WS, Silva FC, Costa LC, Rêgo ER & Finger FL (2015) Hydrocooling on postharvest conservation of butter lettuce. Horticultura Brasileira, 33:383-387.

Kays SJ (1991) Postharvest physiology of perishable plant products. New York, Van Nostrand Reinhold. 453p.

Kluge RA, Nachtigal JC, Fachinello JC & Bilhalva AJ (1998) Fisiologia e manejo pós-colheita de frutas de clima temperado. Pelotas, Editora Universitária UFPEL. 163p.

Lichtenthaler HK (1987) Chlorophylls and carotenoids: pigment photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology, 148:362-385.

Marin T, Montanucci JR, Benassi MT & Yamashita F (2010) Embalagem ativa para alface americana (Lactuca sativa L.) minimamente processada. Semina: Ciências Agrárias, 31:653- 660.

Meirelles JCS (1998) Classificação de Alface. São Paulo, Horti & Fruti. (Folder).

Moretti CL & Mattos LM (2006) Processamento mínimo de alface crespa. Brasília, Embrapa Hortaliças. p.01-06. (Comunicado Técnico, 25).

Neres CRL, Vieira G, Diniz ER, Mota WF & Puiatti M (2004) Conservação do jiló em função da temperatura de armazenamento e do filme de polietileno de baixa densidade. Bragantia, 63:431- 438.

Oliveira LS, Silva TP, Ferreira APS, Pereira AM & Finger FL (2015) Efeito do hidroresfriamento na conservação pós-colheita de coentro. Horticultura Brasileira, 33:448-452.

Park KW, Kang HM, Yang EM & Jung JC (1999) Effects of film packaging and storage temperature on the quality of parsley in modified atmosphere storage. Acta Horticulturae, 483:291-298.

Paschoalino JE (1997) Hortaliças acidificadas em conserva: riscos e cuidados. Campinas, Instituto de Tecnologia de Alimentos. p.01-07 (Informativo Fruthotec, 2).

Paull RE & Chen CC (2003) Postharvest physiology, handling, and storage of Pineapple. In: Bartholomew DP, Paull RE & Rohrbach KG (Eds.) The Pineapple: Botany, Production and Uses. Wallingford, CABI Publishing. p.253-279.

Rickman JC, Barrett DM & Bruhn CM (2007) Review Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables.

Part 1. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science Food and Agriculture, 87:930-944.

Rinaldi MM, Benedetti BC & Calore L (2005) Efeito da embalagem e temperatura de armazenamento em repolho minimamente processado. Food Science and Technology, 25:480-486.

Rodrigues IN, Lopes MTG, Lopes R, Range AS & Miracles CP (2007) Evaluation of cultivars of crisp lettuce for the region of Manaus. In: 47th Brazilian Congress on Olericulture, Porto Seguro. Abstracts, ABH. CD-ROM.

Rosa OO (2002) Microbiota associada a produtos hortícolas minimamente processados comercializados em supermercados. Tese de Doutorado. Universidade Federal de Lavras, Lavras. 202p.

Shepherd AW (1993) A guide to marketing costs and how to calculate them. Rome, FAO/ Agricultural Support System Division/ Marketing and Rural Finance Service. 23 p.

Soares I (2002) Alface: cultivo hidropônico. Fortaleza, Editora UFC. 50p.

Downloads

Publicado

2025-05-13

Como Citar

Schvambach, M. I., Vargas Andriolli, B., Fernandes de Souza, P., Barcelos Oliveira, J. L., & Pescador, R. (2025). Conservation of crisp lettuce in different post-harvest storage conditions. Revista Ceres, 67(4), 256–262. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7805

Edição

Seção

CROP PRODUCTION

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)