Export and nutrient partitioning in organic onion

Autores

  • MARCELLE michelotti bettoni UFPR
  • ÁTILA FRANCISCO MÓGOR UFPR
  • VOLNEI PAULETTI UFPR
  • VITOR CEZAR PACHECO DA SILVA UFPEL
  • RENATA KOYAMA UEL

Palavras-chave:

Alium cepa, Nutrição de cebola, Cultivares

Resumo

Early season onion crop, despite lower yield, is an opportunity for farmers to explore market and better prices in
southern Brazil. Knowing the amount absorbed and the distribution of nutrients in the plant is essential for adequate
management of fertilization. However, little information on this matter is available for onion, especially for organic
farming and nontraditional periods in southern Brazil. The objective of this study was to evaluate the nutrient absorption
and partitioning in open-pollinated onion cultivars grown in organic system. The experiment was conducted in the
Canguiri-UFPR experimental organic farm, Curitiba-PR, with sowing in January. The experiment was arranged in a
completely randomized design with three replications. Cultivars Franciscana IPA-10 (purple), Vale Ouro IPA-11 and Brisa
IPA-12 (from Empresa Pernambucana de Pesquisa Agropecuária - IPA), Alfa Tropical (from Embrapa Hortaliças), Alfa
São Francisco (VIII cycle) and Alfa São Francisco-RT (thrips resistant– genotype under test; from Embrapa Semi-árido),
and BR-29 (Topseed-Agristar) were selected for the study. Chemical analyses were performed for shoot and bulbs
collected at harvest. The production potential of cultivars varied, and the most productive ones were the most efficient
in converting the nutrients absorbed in bulb yield. The order of nutrient contents in the shoots was K > N > P > Ca > Mg
> Fe > Zn > Mn = B > Cu, whereas in the bulbs it was K > N > P > Ca > Mg > Fe > B > Zn > Cu > Mn. Nutrients were
required in the following order of amount K > N > P > Ca > Mg > Fe > Zn > B > Mn > Cu, per ton of fresh bulbs, and
accumulated in greater quantity in the shoot, except Zn, which had higher concentration in the bulb.

Referências

Alloway B J (2007) Zinc in soils and crop nutrition. Disponível em: <http://www.zincworld.org>. Acessado em: 15 de setembro de 2013.

Bataglia OC, Furlani AMC, Teixeira JPF, Furlani PR & Gallo JR (1983) Métodos de análise química de plantas. 1ª.ed. Campinas, Instituto Agronômico, 48p.

Bettoni MM, Mógor AF, Pauletti, V, Da Silva VCP, Koyama R & Peñuela LYF (2012) Agronomic performance of cultivars of organic onion in two harvest times. Idesia, 30:11-18.

Boeing G. (2002) Fatores que afetam a qualidade da cebola na agricultura familiar catarinense. Florianópolis, Instituto Cepa, 88p.

Brasil. Ministério da Ciência e Tecnologia (Org.) (2012) Observatório Nacional. Disponível em: <http://www.on.br/>. Acessado em: 18de janeiro de 2013.

Brewster JL (1994) Onions and Other Vegetable Alliums. Wallingford, CAB International, 432p.

Buzar AGR,Oliveira VR. & Boiteux LS (2007) Estimativa da diversidade genética de germoplasma de cebola via descritores morfológicos, agronômicos e bioquímicos. Horticultura Brasileira, 25:527-532.

Centro de Socioeconomia e Planejamento Agrícola- CEPA (2012) Informativos agropecuários. Disponível em: <http://cepa.epagri.sc.gov.br>. Acessado em: 18 de dezembro de 2013.

Costa ND, Araújo JF, Santos CAF, Resende GM de, Lima MAC de, Leite W de M, Candeia JA. & Bandeira GR (2006) Desempenho de cultivares de cebola (Allium cepa L.) em cultivo orgânico em Latossolo no Vale do São Francisco. Horticultura Brasileira, 24:2028-3031.

Empresa Brasileira De Pesquisa Agropecuária - EMBRAPA (2006) Sistema Brasileiro de Classificação de Solos. Brasília, 412p.

Filgueira FAR (2003) Novo manual de olericultura: agrotecnologia moderna na produção e comercialização de hortaliças. 2 ed. Viçosa, UFV, 402p.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística - IBGE (2009) Produção Agrícola Municipal.. Disponível em: <http://www.sidra.ibge.gov.br>. Acessado em: 20 de maio de 2013.

Kurtz C & Ernani PR (2010) Rendimento cebola influenciado pela adição de micronutrientes. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 34: 133-142.

Magalhães JR (1993) Nutrição e adubação da Cebola. In: Ferreira ME, Castellane PD & Cruz MCP. eds. Nutrição e adubação de hortaliças. Piracicaba, Potafós, p.381-393.

Hawkesford M, Horst W, Kichev T, Lambers H, Schjoerring J, Moller IS & White P (2012) Functions of macronutrients. In: Marschner, H. Mineral nutrition of higher plants. London, Academic Press, 651p.

Martins APL & Reissmann CB (2007) Material vegetal e as rotinas laboratoriais nos procedimentos químico-analíticos. Scientia Agrária, 8:1-17.

May A, Cecílio Filho AB, Porto DRQ, Vargas PF & Barbosa JC (2008). Acúmulo de macronutrientes por duas cultivares de cebola produzidas em sistema de semeadura direta. Bragantia, 67:507-512.

Melo PCT & Ribeiro A (1990). Produção de sementes de cebola: cultivares de polinização aberta e híbridos. In: Castellane PD, Nicolosi WM. & Hasegawa M., eds. Produção de sementes de hortaliças. Jaboticabal, FCAV/FUNESP, p.15-59.

Mendes AMS, Silva DJ, Faria CMB de, Resende GM, Oliveira Neto MB & Silva MSL da (2008) Nutrição Mineral e Adubação da Cultura da Cebola no Submédio do Vale do São Francisco. Petrolina, Embrapa Semiárido, 10p. (Circular técnica, 86)

Mendonça JL, Madeira NR & Resende FV (2004) Sistema de produção de cebola - Disponível em: <http://www.cnph.embrapa.br/sistprod/cebola/plantio.htm.>. Acessado em: 15 de março de 2013.

Michigan State University. MSTAT-C: Microcomputer Statistical Program – Versão 2.1 (1989) Michigan, Department of Agricultural Economics:Department of Crop and Soil Sciences.

Mógor AF (2000) Nível nutricional e incidência de doenças foliares na cultura da cebola (Allium cepa L.). Botucatu, Universidade Estadual Paulista “Julio de Mesquita Filho” - Faculdade de Ciências Agronômicas, 65p. (Dissertação de Mestrado)

Paraná (1998) Lei Estadual n.º12.248/98 - Cria o sistema integrado de gestão dos mananciais da Região Metropolitana de Curitiba. Curitiba, Paraná.

Pôrto DRQ, Cecílio Filho AB, May A & Barbosa JC (2006) Acúmulo de macronutrientes pela cultivar de cebola ”Optima” estabelecida por semeadura direta. Horticultura Brasileira, 24: 470-475.

Pôrto DRQ, Cecílio Filho AB, May A & Vargas PF (2007) Acúmulo de macronutrientes pela cultivar de cebola ”Superex” estabelecida por semeadura direta. Ciêcia Rural, 37:949-955.

Raij BV, Silva NM, Bataglia OC, Quaggio JÁ, Hiroce R, Cantarella H, Bellizazzi Júnior R, Dechen AR & Trani PE (1996) Recomendações de adubação e calagem para o Estado de São Paulo. 2.ed. Campinas, Instituto Agronômico, 70p. (Boletim Técnico, 100)

Santos, E. E. F.; Fernandes, D. M.; Silva, D. J. & Bull LT (2007) Acúmulo de macronutrientes por cultivares de cebola, em um Vertissolo no médio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 31. Anais... Porto Alegre, Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, CD-ROM

Santos EEF, Fernandes DM, Silva DJ & Santo MHLC (2009) Acúmulo de macronutrientes pela cebola “Alfa São Francisco” em um Argissolo no Submédio São Francisco. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32. Anais... Fortaleza, Universidade Federal do Ceará: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo. CD-ROM

Secretaria da Agricultura e do Abastecimento. Departamento de Economia Rural - SEAB/DERAL (2009) Valor bruto da agropecuária paranaense. Disponível em: <http://www.pr.gov.br/seab/deral>. Acessado em: 15 de fevereiro de 2013.

Simepar - Instituto Tecnológico Simepar (2010) Temperatura média, precipitação mensal e umidade relativa - Pinhais, Curitiba (Arquivo Eletrônico Word for Windows)

Souza RJ & Resende GM (2002) Cultura da cebola. Lavras, Universidade Federal de Lavras. 115p. (Textos Acadêmicos, 21)

Vidigal SM, Pereira PRG, Sediyama CS, Sediyama MAN & Fontes PCR (2000) Produção de cebola influenciada por doses, fontes e parcelamento de nitrogênio em diferentes épocas de cultivo no verão. Horticultura Brasileira, 18: 814-815.

Vidigal SM, Pereira PRG, Pacheco DD & Facion CE (2003) Absorção de micronutrientes pela cultura da cebola. Horticultura Brasileira, 21:374-374..

Vidigal SM, Moreira MA & Pereira PRG (2010) Crescimento e absorção de nutrientes pela planta cebola cultivada no verão por semeadura direta e por transplantio de mudas. Bioscience Journal, 26:59-70.

Von Pinho R, Borges I, Pereira J & Reis M (2009) Marcha de absorção de macronutrientes e acúmulo de matéria seca em milho. R. Bras. Milho Sorgo, 8:157-173.

Downloads

Publicado

2016-11-18

Como Citar

bettoni, M. michelotti, MÓGOR, ÁTILA F., PAULETTI, V., PACHECO DA SILVA, V. C., & KOYAMA, R. (2016). Export and nutrient partitioning in organic onion. Revista Ceres, 63(5). Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/1573

Edição

Seção

PRODUÇÃO VEGETAL

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)