Qualitative attributes and postharvest conservation of green ears of maize grown on different cover crops in organic no-till system

Autores

  • Luiz Fernando Favarato Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural
  • Jacimar Luis de Souza Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural
  • João Carlos Cardoso Galvão Universidade Federal de Viçosa
  • Caetano Marciano de Souza Universidade Federal de Viçosa
  • José Mauro de Souza Balbino Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural
  • Rogério Carvalho Guarçoni Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

Palavras-chave:

Zea mays, tempo de prateleira, perda de peso.

Resumo

Postharvest quality of sweet maize varies depending on the type of seed, soil, quality of fertilizer, climatic conditions,
and stage of maturation. This study aimed to evaluate the post-harvest quality and shelf life of green ears of maize
grown on three soil covers in organic no-till sytem. The study was conducted in the municipality of Domingos Martins,
ES (20° 22’16.91" S and 41° 03' 41.83" W). The experiment was arranged in a randomized block design with six replications
and five treatments, consisting of three cover crops in organic no-till system: black-oat straw, white lupin, oat/lupin
intercrop and two systems, organic and conventional, without straw. Maize double hybrid AG-1051 was sown in a
spacing of 1.00 x 0.20 m. The variables evaluated included relative percentage of grain, straw and cob, pH, titratable
acidity, soluble solids, grain moisture and shelf life. The use of different straws in the organic no-till system does not
influence the postharvest quality of green ears. Ears packed in polystyrene trays with plastic film are suitable for
marketing until the fifth day of storage at room temperature.

Biografia do Autor

Luiz Fernando Favarato, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

Pesquisador Olericultura

Jacimar Luis de Souza, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

Pesquisador Agricultura Orgânica

João Carlos Cardoso Galvão, Universidade Federal de Viçosa

Professor do Departamento de Fitotecnia

Caetano Marciano de Souza, Universidade Federal de Viçosa

Professor do Departamento de Fitotecnia

José Mauro de Souza Balbino, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

Pesquisador Pós-colheita

Rogério Carvalho Guarçoni, Instituto Capixaba de Pesquisa, Assistência Técnica e Extensão Rural

Pesquisador estatística

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Publicado

2016-09-13

Como Citar

Favarato, L. F., Souza, J. L. de, Galvão, J. C. C., Souza, C. M. de, Balbino, J. M. de S., & Guarçoni, R. C. (2016). Qualitative attributes and postharvest conservation of green ears of maize grown on different cover crops in organic no-till system. Revista Ceres, 63(4). Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/2469

Edição

Seção

PRODUÇÃO VEGETAL

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