Comportamento de variedades de feijão (Phaseolus vulgaris L.), nas regiões de Irecê e Tucano, estado da Bahia

Autores

  • Benedito Carlos Lemos de Carvalho UFV
  • Clibas Vieira UFV

Palavras-chave:

produção agrícola, rendimento médio, variedades locais, tratos culturais, doenças fúngicas

Resumo

Ten edible bean (Phaseolus vulgaris L.) yield trials were installed in two important production areas in the state of Bahia: Irecê and Tucano. The trials included 21 varieties most commonly grown in the two regions along with 5 varieties introduced from the States of São Paulo and Minas Gerais. The trials were installed during both the "rainy" and "dry" periods of the 1968/69 and 1969/70 growing seasons.

Referências

ALMÉIDA, L. D'A., aF LEITÃO FILHO & S. MIYASAKA. Características do feijão Carioca, um novo cultivar. Bragantia 30: XXXIII-XXXVIII, 1971.

BRASIL. Instituto Brasileiro de Estatística. Anuário Estatistico do Brasil. Rio de Janeiro, 1971. p. 154.

VIEIRA, C., A. BUSS, B.C.L. de CARVALHO e outros. Estudos sobre variedades, melhoramento e genética do feijoeiro, realizados no Brasil. In: I Simpósio Brasileiro de Feijão, Campinas, 1971. Seção C, 63 p.

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Publicado

2025-02-26

Como Citar

Lemos de Carvalho, B. C., & Vieira, C. (2025). Comportamento de variedades de feijão (Phaseolus vulgaris L.), nas regiões de Irecê e Tucano, estado da Bahia. Revista Ceres, 19(105), 367–383. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6702

Edição

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