Estudos de processos de enxertia de verão sobre oito variedades de porta-enxertos, em videira (Vitis sp)

Autores/as

  • Luthero Rios de Alvarenga UFV
  • Sílvio Lopes Teixeira UFV
  • José Maurício Fortes UFV
  • Laede Maffia de Oliveira UFV
  • Otto Andersen UFV

Palabras clave:

enxertia videira, método enxertia, borbulha escudagem, garfagem topo, porta-enxerto cavalo

Resumen

In order to determine the practicability of summer grafting of grapevines, the best grafting method and the best root-top combination, trials were carried out at the Federal University of Viçosa, Viçosa Minas Gerais, Brazil. The variety ‘Niagara Rosada' was used as the top with the followine varieties as root stocks: “IAC 572', ‘IAC 313, “Schwarzmann', ‘IAC 571-6', TAC 766', “Traviu', ‘Telek’ and ‘RR 101 —14’. Grafting methods tested were: a) budding by an inverted T, b) bud plate inserted in place of an identical piece of bark and c) cleft with stock and scion of the same diameter.

Citas

ALLEY, C.J. Grapevine propagation I. A comparison of cleft and notch grafting; and, bark grafting at high and low levels. American Journal of Enology and Viticulture 15 (4): 214-217. 1964.

BARTLETT, M.S. The use of transformations. Biometrics 3: 39-52. 1947.

BRASIL. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Anuário Estatístico do Brasil, Rio de Janeiro, 1972. 989 p.

CAMP, A F. Citrus propagation. Gainesville, Agricultural Extension Service, 1938. 56 p. (Bulletin, 96).

CAVAZZA, D. Viticoltura. 2 ed. Torino, Unione Tipográfica — Editrice Toriense, 1934. 814 p.

CSIMAZIA, J. Greffage en vert. Bolletin de L'0.1.V. 44 (488): 894-902. 1971.

FERNANDES, O.G. A cultura da videira — Curso de atualização de conhecimentos agronômicos. Campinas, Secretaria da Agricultura de São Paulo — Instituto Brasileiro do Café, (s.d.) 42 p.

HARMON, F.N. & SNYDER, E. Some factors affecting the success of green wood grafling of grape. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci. 52:294-298. 1948.

HARMON, F.N. & WEINBERGER, J.H. The chip-bud method of propagating vinifera grape varieties on rootstocks. Washington, United States Department of Agriculture, 1969. 6 p. (Leaflet, 513).

HARTMANN, T.H. & KESTER, E.D. Plant propagation, 2. ed. New Jersey, Prentice Hall, 1968. 702 p.

HIROCE, R.; GALO, R.J. & RIBAS, C.W. Efeitos de 10 diferentes cavalos de videira na composicéo foliar da copa do cultivar seibel. 2. Bragantia 29:21-24. 1970.

JACOB, H.E. Grape growing in Califórnia. Berkeley, University of Califórnia, 1950. 79 p. (Bol. 116).

MUHANIN, V.G. Bud take rootstocks of sour cherry and other fruit species with

early and normal budding dates. Sborn. nauc. Rab. nauc. Inst. Dadav. I.V., Micurina, 10: 47-52. 1964. Citado por TEIXEIRA, S.L. Influéncia do periodo

pós-colheita das hastes de citrus, sobre a qualidade das borbulhas para a en- Zzertia. Vigosa, UFV, 1969. 30 p.

PEROLD, A L A treatise on viticulture. London, Macmillan, 1972. 696 p.

PINHEIRO, R.V.R., ANDERSEN, O., MANICA, L. & FORTES, M.J. Compara- ¢ao de processos de enxertia na propagação do abacateiro, (Persea americana Miller). Rev. Ceres 17 (94): 314-328. 1970.

SHIMOYA, C., GOMIDE, C.J. & FORTES, J.M. Estudo anatômico do enraizazamento e da soldadura do enxerto em estaca-enxerto de videira (Vitis spp.). Rev. Ceres 18(96): 85-102. 1971

SIMAO, S. Manual de Fruticultura. São Paulo, Agronômica Ceres. 1971. 530 p

SOUSA, J.S.1. Uvas para o Brasil. S. Paulo, Melhoramentos, 1969. 454 p.

ZULUAGA, A.P. Consideraciones sobre

WINKLER, A.J. General viticulture. Berkeley, University of California, 1962. 633 p.

Descargas

Publicado

2025-03-25

Cómo citar

Rios de Alvarenga , L., Lopes Teixeira, S., Fortes , J. M., Maffia de Oliveira, L., & Andersen, O. (2025). Estudos de processos de enxertia de verão sobre oito variedades de porta-enxertos, em videira (Vitis sp). Revista Ceres, 24(136), 539–548. Recuperado a partir de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6959

Número

Sección

ARTICLE