Influência da temperatura de armazenamento sobre alguns aspectos morfológicos, período de dormência e perda de peso de tubérculos de batata (Solanum Tuberosum L.)
Palavras-chave:
temperatura de armazenamento, período de dormência, perda de peso, idade fisiológica, dominância apicalResumo
Seed-tubers of Solanum tuberosum L., cultivars Mantiqueira and Bintje, were stored for 154 days in dark chambers at 5°, 10° and 20° (+ 1°C) and at room temperature (18° to 27°C). Determinations of the fresh and dry weights, sprouting percentage and sprout length were made at 14-day intervals after tuber storage.
Referências
AMBERGER, A. & SCHALLER, K. Useful compounds in different potato varieties with regard to manufacturing quality. I. Topographic distribution of phenolic compounds in the tubers. Chem. Mikrobiol. Technol. Lebensm. 2:39-41. 1973.
BLEINROTH, E.W. Condi¢des de armazenamento da batata-semente. In: Curso de armazenamento frigorificado de batata-semente. São João da Boa Vista, SP, CENTREINAR-GEHORT, 1982. 49 p.
BOO, L. The effect of gibberelic acid on the inhibitor complex resting potato. Physiol. Plant. 14:676-681. 1961. ” . BOOCK, O.J. Batatas-semente submetidas a baixa temperatura e reflexos sobre a cultura. Bragantia 21:1-14. 1962.
BOOCK, O.J. Conservação de batata. In: Tecnologia e produção de batata semente. Brasília, AGIPLAN-MA, 1976. p. 173-192.
BOOCK, O.J.; NOBREGA, S.A. & NERY, J.P. Influência das condições de armazenamento na composição de tubérculos de batatinha. Bragantia 25:161- 178. 1966.
BURTON, W.G., The physics and physiology of storage. In: HARRIS, PM. (ed.). The potato storage. London, Reading University Press, 1978. p. 545-606.
BUTCHBAKER, A.F.; PROMERSBERGER, W.J. & NELSON, D.C. Respiration and weight losses of potato during storage. Farm Res. 33-40. 1973.
BUTCHBAKER, AF.; PROMERSBERGER, W.J. & NELSON, D.C. Weight loss of potatoes as affected by age, temperature, relative humidity, and air velocity. Am. Potato J. 5:124-132. 1873.
CARDOSO, M.R.O. Quebra de dormência e imobilização de reservas em tubérculos-semente de batata-semente. Fortaleza, Universidade Federal do Ceará, 1977. 65 p. (Tese de Mestrado).
CASTRO, J.L. Forçamento da brotação em batata-semente. In: Tecnologia e produção de batatas-semente. Brasília, AGIPLAN-MA, 1976. p. 3545.
DAVIDSON, T.M.W. Dormancy in the potato tubers and the effects of storage conditions on initial sprouting and subsequent sprout growth. Am. Potato. J. 35:451-465. 1958.
DESSIMCNI, D.P.G. & DIAS, C.A.C. Cultura da batata. In: Curso de armazenamento frigorificado de batata-semente. Sao Jodo da Boa Vista, SP, CENTREINAR-GEHORT, 1982. 15 p.
GOODWIN, P.B. The control of branch growth on potato tubers. II The pattern of sprout growth. J. Exp. Bot. 18:87-99. 1967.
FIGUEIRA, F.A.R. Manual de olericultura. Cultura e comercializacGo de hortalicas. São Paulo, Ed. Agrondmica Ceres, 1972. 451 p.
FURTADO, M.H. Modificações fisiológicas e bioquímicas em tubérculos de batata (Solanum tuberosum L.) armazenados a diferentes temperaturas. Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 1983. 46 p. (Tese de Mestrado).
MIRANDA FILHO, M.S. Densidade populacional. In: Curso de armazenamento frigorificado de batata-semente. São João da Boa Vista, SP, CENTREINARGEHORT, 1982. 11 p.
MIZUBUT], A.; SEVERO, F.G.F. & CARDOSO, M.R.O. Cultivares de batata obtidos em Minas Gerais. Inf. Agrop. 7:17-19. 1981.
SINGH, B.N. & MATHUR, P.B. Studies in potato storage. II. Influence of the stage of maturity of the tubers and the storage temperature of a brief duration immediately after digging on physiological losses in weight of potatoes during storage. Ann. Appl. Biol. 25:68-78. 1938.
SMITH, O. Dormancy. In: SMITH, O. (ed.). Potato production, storing and processing. New York, The Avi Publish Comp., 1968. p. 22-57.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.