Composição glicídica de alguns produtos dietéticos comercializados em Belo Horizonte

Autores/as

  • Francisco F Feitosa Teles UFV
  • Valéria E L Borges UFV
  • Joubert R Araújo UFV
  • Ademilde A Moreira UFV

Palabras clave:

carboidratos digeríveis, produtos dietéticos, glicose livre, carboidratos solúveis, redução calórica

Resumen

Forty products commercialized in Belo Horizonte, Brazil, as «dietetic» or as of low carbohydrate content were analyzed for digestible carbohydrates, total soluble carbohydrates, reducing sugars, non-reducing sugars and glucose content. After analysis of the results it was verified that some of these products had over 80% of digestible carbohydrates and six of them contained more than 20% of free glucose.

Citas

GOODHART, R.S. & SHILS, M.E. Modern Nutrition in Health and Disease. 6.ᵃ edição. Philadelphia, Lea & Febiger, 1980. 1370 p.

HAMILTON, E.M.N. & WHITNEY, E.N. Nutrition, Concepts and Controversies. N. York, West Publishing Company, 1982. 607 p.

SILVA, D.J. Analise de Alimentos (Métodos químicos e biológicos). Viçosa, Imprensa Universitária da U.F.V., 1981. 166 p.

TELES, F.F.F., SILVEIRA, AJ. & BATISTA, C.M. Açúcares solúveis em mandioca (Manihot esculenta Crants). Revista Ceres 27(151):325-328. 1980.

Descargas

Publicado

2025-04-10

Cómo citar

F Feitosa Teles, F., E L Borges, V., R Araújo, J., & A Moreira, A. (2025). Composição glicídica de alguns produtos dietéticos comercializados em Belo Horizonte. Revista Ceres, 34(193), 278–283. Recuperado a partir de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7416

Número

Sección

ARTICLE