Digestibilidade do capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum): correlação "in vivo" X "in vitro"
Palavras-chave:
capim-elefante verde, matéria orgânica, digestibilidade aparente, fermentação in vitro, coeficientes digestibilidadeResumo
Elephant-grass silage samples of known apparent dry-matter digestibility were fermented over 24 h with rumen fluid for the determination of the in vitro dry-matter digestibilities. Regression and correlation analyses between the "in vivo" (Y) and "in vitro" (X) figures allowed the establishment of the regression equation y = 14,83 + 0,86 X and the correlation coeficient r = + 0,97. The standard error of estimate (Sy.x) was + 2.17, whereby it was concluded to be possible to estimate the apparent dry matter digestibilityof elephant grass from the "in vitro" values.
Referências
CARVALHO, M.li., GOMIDE, J.A. e SILVA, J.F.C. A técnica do rúmen artificial na estimativa da digestibilidade aparente de forrageiras tropicais. Rev. Ceres. Viçosa. 14(82): 265-307. 1968.
FARIA, I. Efeito do pré-murcharmento e da adição de raspa de mandioca sobre as características da silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum) cortado em 3 estágios de desenvolvimento. Tese de 1i.8., Univ. Fed. Viçosa, 1972.