Digestibilidade do capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum): correlação "in vivo" X "in vitro"

Authors

  • Iderval Farias UFV
  • José Joaquim Ferreira UFV
  • José Alberto Gomide UFV

Keywords:

capim-elefante verde, matéria orgânica, digestibilidade aparente, fermentação in vitro, coeficientes digestibilidade

Abstract

Elephant-grass silage samples of known apparent dry-matter digestibility were fermented over 24 h with rumen fluid for the determination of the in vitro dry-matter digestibilities. Regression and correlation analyses between the "in vivo" (Y) and "in vitro" (X) figures allowed the establishment of the regression equation y = 14,83 + 0,86 X and the correlation coeficient r = + 0,97. The standard error of estimate (Sy.x) was + 2.17, whereby it was concluded to be possible to estimate the apparent dry matter digestibilityof elephant grass from the "in vitro" values.

References

CARVALHO, M.li., GOMIDE, J.A. e SILVA, J.F.C. A técnica do rúmen artificial na estimativa da digestibilidade aparente de forrageiras tropicais. Rev. Ceres. Viçosa. 14(82): 265-307. 1968.

FARIA, I. Efeito do pré-murcharmento e da adição de raspa de mandioca sobre as características da silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum) cortado em 3 estágios de desenvolvimento. Tese de 1i.8., Univ. Fed. Viçosa, 1972.

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Published

2025-02-26

How to Cite

Farias , I., Joaquim Ferreira , J., & Gomide, J. A. (2025). Digestibilidade do capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum): correlação "in vivo" X "in vitro". Revista Ceres, 19(106), 410–414. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6663

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