Comportamento de ovinos submetidos a três níveis de temperatura ambiente
1. Temperatura retal, ritmo respiratório e consumo de alimento e água
Palavras-chave:
efeitos clima, temperatura ambiente, ritmo respiratório, ingestão água, consumo raçãoResumo
The effect of three different environmental temperatures on the water and feed intakes, rectal temperature and respiratory rhythm was studied with sheep.
Referências
A.R.C. Agricultural Research Council. The Nutrient Reguirements of Farm Livestock, no 2 - Ruminants. London. 1965. 264 p.
CHIQUILOFF, M.A.G. Introdução ao estudo da Bioclimatologia Animal. In: Seminário de Climatologia Animal, Viçosa. p. 10-41. 1968.
DOMINGUES, O. Introdução ã Zootecnia. Serviço de Informação Agrícola do Ministério da Agricultura, Série Didática. no 5, 22 ed. Rio de Janeiro. 1960. 380 p.
DUKES, H.H. Fisiologia de los animales domesticos. 3% ed Aguilar, Espana. 1967. 600 p.
FOOTE, W.C., POPE, A. L., NICHOLS, R.E. § CASIDA, L.E. The effect of variation in ambient temperature and humidity on rectal and testis temperatures of sheared and unsheared raws. J. An. Sei., New York. 16(1):144-150. 1957.
GOMES, F.P. Curso de Estatistica Experimental. 2% ed. Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz", Piracicaba, 1963. 384 p.
JOHNSON, H.D., WAYMAN, O., KIBLER, H.H., RAGSDALE, A.C. & BERRY, I.L. Effects of temperature and controlled feeding on milk production and related physiological reactions in cattle. J. An. Sei., New York. 20(4):974
LEE, D.H.K. Tolerância de los animales al calor. Cuaderno de Fomento no 38 da FAO, Roma. 1954. 175 p.
McDOWELL, R.E. LEE, D.H.K. § FOHRMAN, M.H. The measurement of water evaporation from limited areas of a normal body surface. J. An. Sei., New York. 13(2): 405-416. 1954.
NOEFSINGER, T.L., OTAGAKI, K.K. § FURUKAMA, C.T. Effect of feed and water intake on rumen and body temperatures of sheep under subtropical conditions. J. An. Sei., New York. 20(4):718-722. 1961.
PAYNE, W.J.A. Nutrition of Ruminants in the tropics. Nutr. Abstr. Rev., Scotland. 36(3):653-670. 1966.
REES, H.V. Physiological response of dairy cow to heat stress and the effect on milk composition and equilibrium. Res. Ser. Bull. Dep. Agric. Tasm.n4. 1964. 64 p.
SEATH, D.M. § MILLER, G.D. The relative importance of high temperature and high humidity as factors influencing respiration rate, body temperature and pulse rate of deity ‘cows. J. Dairy Sei. Illinois. 29(7):465-472 946.
VEIGA, J.S, Métodos de avaliação do efeito do calor em bovinos. In: Seminário de Climatologia Animal, Viçosa. p. 78-109. 1968.
VEIGA, J.S., GHION, E. & KGGIO, C.A.C. Aspectos fisiológicos associados com a adaptação dos bovinos nas regiões tropicais e sub-tropicais. Arq. Esc. Vet., Belo Horizonte. 15: 153-167. 1963.
WINCHESTER, C.F. § MORRIS, M.J. Water intake rates of cattle. J. An. Sci., New York. 15 (3): 722-740.
YATES, N.T. Avances en Zootecnia. Editorial Acribia, Espana. 1967.