Efeito do milho opaco-2 em dois níveis de proteína na alimentação de bezerros em regime de desmama precoce
Palavras-chave:
milho opaco-2, ganho de peso, nível protéico, bezerros mestiços, ração concentradaResumo
Forty-eight holstein x brahman calves raised by the limited milk method were used to study the feeding value of opaque-2 corn. Concentrate mixtures consisting of corn (opaque-2 or normal) and soybean meal, and containing 17 or 23 percent protein were offered to the two-week old calves.
Referências
ASSOCIATION OF OFFICIAL AGRICULTURAL CHEMISTS (A.O.A.C.). Official and Tentative Method for Analysis. 9th ed. Washington, D.C., Ed. Board, 1960, 832 p.
BROWN, L.D., LASSITER, C.A., EVERETT, J.P., SEATH, D.M. § RUST, J.W. Effect of protein level in calf starters on the growth rate and metabolism of young calves. J. Dairy Sei., Illinois, 41(9):1425-33, 1958.
CAMPOS, F.A. A. A comparison among common corn plus protein, "opaque-2" with and without added protein and a commercial starter ration for precociously weaned calves. IRI Research Institute Semi-Annual Report (s.1.). 1971. p. 5-6.
CAMPOS, J. Tabelas para cálculo de rações. Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 1970. 52 p.
COSTA, P.M.A., MELLO, H.V.; MAYROSE, V.B.; PACHECO, L. § PATO, J.M. Valor nutritivo .do milho opaco-2 para sui- nos. Rev. Ceres, Viçosa, 18(95):1-22. 1971.
CROMWELL, G.L.; CLINE, T.R.; PICKETT, R.A.; BEESON, W.M. Growth and nitrogen balance studies with opaque-2 corn. J. Anim. Sei., Albany, 26(4):905. 1967.
CROMWELL, G.L.; ROGLER, J.C.; FEATHERSTON, W.R. § CLINE, T. R. A comparison of nutritive value of opaque-2, floury-2 and normal corn for the chick. Poultry Sei., Menasha, 47(2):840-47. 1958.
FAICHNEY, G.J. § DAVIES, H.L. The effects of formaldehyde treatment of peanut meal in concentrate diets on the performance of calves Aust. J. Agric. Res., Melbourne, 23(1):167-75. 1975.
GARCIA, J.A., MILAGRES, J.C., FLORIANI, C.G. & SIMPSON, J.G.P. Feno de soja perene (Glicyne javanica L.) na ração de concentrado para bezerros em regime de aleitamento artificial. Seiva, Viçosa 30(74):190-204. 1971.
GARDNER, R. W. Acceptability and nutritional response comparisons between calf starters. J. Dairy Sei., Illinois, 50(5):729-34. 1967.
LEIBHIZ, J. The source of protein in calf diets. 1. Comparison of dried skim milk and meat meal. Aust. J. Agric. Res., Melborne, 18(1):149-55. 1967.
LEIBHIZ, J. The effect of age and dietary protein source free aminoacid, ammonia, and urea in the blood plasma of the calf. Aust. J. Agric. Res., Melbourne, 17(2):237- 46, 1966.
LENKEIT, A.D. & BECKER, N. Inspeção e apreciação de forrageiras. Boletim Pecuário, Lisboa (2). 1956. 152 p.
LITTLE, C.0., MITCHELL, G.E. § POTTER, G.D. Nitrogen in the abomasum of wethers fed different protein sources. J. Anim. Sci., Albany, 27(6):1722-6. 1968.
MAHAN, T.E., BECKER, D.E. & JENSEN, A.H. Efficacy of protein levels and opaque-2 corn for lactating sows. J. Anim. Sei., Albany, 27(6):1777. 1968.
MATTOSO, J. Curso de Bovinocultura. Viçosa, Universidade Rural do Estado de Minas Gerais. Escola Superior de Agricultura, 1962, 210 p.
MELLO, H.V. Níveis protéicos em rações, à base de milho opaco-2, para suínos, Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 1973. 65 p. (Tese de M.S.).
MERTZ, T.E., LYNN, S.B. § OLIVER, E.N. Growth of rats fed on opaque-2 maize. Science, Washington, 148(3678):1741. 1965.
MENDES, L.E., GALLO, J.T. & PINEDA, J.M. Efectos del suministro del maiz opaco-2 a terneros. In: III REUNION LATINOAMERICANA DE PRODUCION ANIMAL. Bogotá, abr. 26-30, 1971 (s.n.t.).
ROY, J.A.B. The calf - nutrition and health. London, Iliffe Books, 1970. v.2, 164 p.
TAFURI, M.L., CAMPOS, J., SILVA, D.J. § SILVA, M.A. Estudo dos efeitos do milho opaco-2 sobre produção de ovos e coloração de gemas. Rev. Ceres, Viçosa, 17(95):33-59.
VARA, M. Determinação do valor nutritivo do milho opaco-2 na alimentação de frangos de corte, Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, 1972. 50 p. (Tese de M.S.).