Seleção para densidade das sementes em milho (Zea mays L.) opaco-2 e seu efeito sobre caracteres agronômicos e teores de proteína e lisina
Palabras clave:
seleção artificial, densidade das sementes, caracteres agronômicos, teor de proteína, milho opaco-2Resumen
The opaque-2 maize varieties AG 504 — 0y, UFV — 0g, Centralmex - 03, Composto Dente - 0g, and Composto Flint - 02, obtained from the Germplasm Bank of the Federal University of Viçosa and which are representative of the opaque-2 germoplasm available to Brazilian breeders, were submitted to two cycles of selection for high and low density of grain.
Citas
ARNOLD, J.M., PIOVARCI, A., BAUMAN, L.F. & PONELEIT, C.G. Weight, oil and fatty acid composition of components of normal, opaque-2 and floury-2 maize kernels. Crop Science 14(4):598-599. 1974.
CHOE, B.H., CUMBIE, B.G. & ZUBER, M.S. Association of zein body with lysine content of corn (Zea mays L.) endosperm. Crop Science, 14(2):187-190. 1974.
CUNHA FILHO, E., ANDERSON, J.C., SILVA, J., SILVA, T. & ALMEIDA FILHO, J. de. Efeito da densidade das sementes sobre o teor de proteína e lisina do endosperma e do germe em milho. Revista Ceres, 20(110):243-256. 1973.
DUDLEY, J.W., ALEXANDER, D.E. & LAMBERT, R.J. Genetic improvement of modified protein maize: In: CIMMYT. Purdue International Symposium on Protein Quality in Maize. El Batan, México, 1972. High Quality Protein Maize. p. 120-135.
ESTEVAO, M.M., SANTANA, R., OLIVEIRA, L.M. & ALMEIDA FILHO, J. de. Estabelecimento de um método colorimétrico rápido para avaliação de lisina em milho. Experientiae, 22(8):195-213. 1976.
FEIST, W.A. & LAMBERT, R.J. Changes in six different opaque-2 genotypes of Zea mays L. during successive generations of backcrossing. Crop Science, 10(6):663-665. 1970.
LIMA, T.S.0. Avaliação das capacidades geral e especifica de combinação e correlação entre caracteres em oito populações de milho (Zea mays L.) opaco-2. UF.V,, Viçosa, 1977. 71 p. (Tese Mestrado).
MERTZ, E.T., BATES, L.S. & NELSON, O.E. Mutant gene that changes protein composition and increases lysine content of maize endosperm. Science, 145(3629):279-280. 1964.
MODE, C.J. & ROBINSON, H.F. Pleiotropism and the genetic variance and covariances. Biometrics, 15:518-537. 1959.
NACIF, A.F., BARBOSA, H.M., ANDERSON, J.C. & SARAIVA, L.S. Efeito da introdução do gene opaco-2 sobre características físicas e químicas de milhos tropicais. Experientiae, 17(3):46-61. 1974.
PAEZ, AV. Protein quality and kernel properties of modified opaque-2 endosperm corn involving a recessive allele at the sugary-2 locus. Crop Science, 13(6):633-636. 1973.
PINTO, R.F.S., BARBOSA, HM. & ALMEIDA FILHO, J. de. Seleção para diferentes densidades das sementes em milho (Zea mays L.) opaco-2. Experientiae, 18(2):42-58. 1974.
RIBEIRAL, U.C. Effects of modified opaque-2 kernels on yield and protein quality of maize (Zea mays L.). Dissertation Abstract International, 35(1):20-21.1974.
SARAIVA, L.S. & ANDERSON, J.C. Efeito do peso relativo das sementes paternas sobre as progénies de milho Opaco-2. Revista Ceres, 20(110): 264-270. 1973.
SILVA, J.C. Genetic and environmental variances and covariances estimated in the maize (Zea mays L.) variety, Iowa Stiff Stalk Synthetic. Iowa State University, Ames, Iowa, 1974. 155 p. (Ph.D. Thesis).
SILVA, W.J. da. Genética e melhoramento do milho. Piracicaba-SP, Fundação Cargil, 1975. 65 p. (Bol.n.o 3).
SNEDECOR, G.W. & COCHRAN, W.G. Statistical Methods. 6th. ed. Iowa State University Press, 1967. 633 p.
VASAL, S.K. Use of genetic modifiers to obtain normal type kernels with the opaque-2 gene. In: CIMMYT — Purdue International Symposium on Protein Quality in Maize. El Batan, México, 1972. High Quality Protein Maize. p. 197-216.
VASAL, S.K. Calidad nutritiva del maiz. In: El mejoramiento del maiz a nível mundial en lá década de setenta y el papel del CIMMYT. El Batan, México, CIMMYT 1974. p. 10-11 a 10-19.
ZUBER, M.S,, SKRDLA, W.H. & CHOE, B.H. Survey of maize selections for endosperm lysine content. Crop Science, 15(1):93-94. 1975.
