Produtividade e qualidade dos frutos de dez variedades de goiaba, em Visconde do Rio Branco, Minas Gerais, visando ao consumo ao natural e à industrialização
Palavras-chave:
produção de goiaba, qualidade dos frutos, variedades de goiaba, processamento industrial, análise sensorialResumo
The perfomances-of 10 guava varieties were studied through evaluations of the following aspects: fruit weight produced per hectare; average fruit weight; pulp-seedpit ratio, based on weight and thickness of pulp; total titrable acids; Brix; total vitamin C and pectin content; dry matter; and, as to fitness for processing as adjudged by the preparation of the main types of processed products, such as: guava paste (known as «goiabada»), jelly, and stewed fruits in heavy syrup. The experiment was started in 1974, when the following varieties were planted: ‘Sao José Periforme’, ‘Tetraploide de Limeira’, ‘Brune Branca’, ‘Pirassununga Branca’, ‘Riverside Vermelha’, TAC+4', ‘Pirassununga Vermelha’, ‘Brune Vermelha', ‘Indus- trial de Montes Claros’, and ‘Péra’. This study of these varieties was conducted for three years, from August, 1977 through July, 1980. The physical and chemical parameters were determined during three harvest seasons. The tests for processing were made at the peak of harvest for each variety.
Referências
AMERINE, M.A. & PANGBORN, E.B. Principles of sensory evaluation of Jood. New York, Academic Press, 1965. 602 p.
AMOS, AJ. Manual de industria de los alimentos. Zaragosa, Acribia, 1968. 1062 p.
BARBOSA, J.T. Competição de seis variedades de goiaba (Psidium guajava L.) em Pirapora, MG. Viçosa, UFV, 1975. 28 p. (Tese M.S.).
BRASIL. Ministério do Interior. GEIDA/FCTPTA. In: Contribuição ao desenvolvimento da agroindústria. Brasília, D.F., 1972. Vol. 5, 91 p.
BREKKE, J.E. Guava processing and products. Hawaii Farm Science, 20(4):8, 1971.
BRUNE, W.; BATISTA, C.M.; SILVA, D.O; FORTES, J.M. & PINHEIRO, R.V.R. Sobre o teor de vitamina C em mirtáceas. Revista Ceres, 13(74):123-133, 1966.
CAMBRAIA, J.; CASALI, V.W.D.; BRUNE, W. & COUTO, F.A.A. Vitamina C em pimentas e pimentões. Revista Ceres, 18(97):177-194, 1971.
CAMPOS Jr., J. Marmeladas e geleias. Viçosa, U.F.V., s.d. 15 p. (datilografado).
CARLOS, F.G.H. Estudio integral de la guayaba en Santander. Bucaraman- ga, Universidad Industrial de Santander, 1970. 147 p.
CARNEVALI, A. La guava, Frutticoltura, 38(12):29-33, 1976.
CHAN, H.T.; BREKKE, J.E. & CHANG, T. Nonvolatile organic acids in guava. Journal of Food Science, 36(2):237-239, 1971.
CHAN, H.T. & KWOK, S.CM. Identification and determination of sugars in some tropical fruit products. Journal of Food Science, 40(2):419-420, 1975.
EL BARADI, T.A. Guava (Review article). Abstracts on Tropical Agriculture, 1(3):9-16, 1975.
FERRO, M.L. & CASTELBLANCO, H. Extraceion y caracterizacién de la pectina de dos variedades de guayaba (Psidium guajava L.). Tecnologia, 2(57):30-42, 1969.
FONSECA, H. As frutas para geleias. Revista Brasileira de Bebidas e Alimentos, 6(73):18-19, 1973.
FONSECA, H. & NOGUEIRA, J.N. Conteúdo de acido ascórbico em produtos industrializados de goiaba (Psidium guajava L.). Arquivos Brasileiros de Nutrição, 24(1/2):135-139, 1968.
FRANCIS, B.J. & BELL, JMK. Commercial pectin: a review. Tropical Sciences, 17(1):25-44, 1975.
GANGWAR, B.M. Biochemical studies on growth and ripening of guava. Indian Food Packer, 26(5):13-15, 1972. In: Food Science and Technology Abstracts, 5(9):83, 1973.
GOMES, F.P.; MALAVOLTA, E.; GURGEL, J.T.A.; SOUBIHE SOBRINHO, J. & LEME Jr., J. A adaptação da lei de Mitscherlich aos dados sobre a perda de vitamina C em goiabas conservadas na geladeira. O Hospital, 40(4):589-593, 1951.
GURGEL, J.T.A.; SOUBIHE SOBRINHO, J; MALAVOLTA, E. & LEME, Jr., J. Fatores que afetam a determinação de vitamina C em goiaba. Anais da Escola Superior de Agricultura «Luiz de Queiróz», 8:399-432, 1951.
KATO, K.; MARTIN, Z. SALOMON, G.A.G.; BLEINROTH, E.W.; FERREIRA, V.L.P.; MIYA, EE. & EIROA, M.N.V. Processamento da polpa asséptica de goiaba. Coletânea do ITAL, 7(2):299-3117, 1976.
LARA, A.B. W.H.; NAZARIO, G.; ALMEIDA, MEW. de & PREGNOLATTO, W. (coord.). Normas analíticas do Instituto Adolfo Lutz; métodos químicos e físicos para análise de alimentos. São Paulo, Instituto Adolfo Lutz, 1976. Vol. 1, 371 p.
LEES, L. Manual de analises de alimentos. Zaragoza, Acribia, 1969. 231 p.
LEME Jr., J. Contribuição ao estudo da geleificação de frutas e do equilíbrio do gel péctico. Piracicaba, ESALQ, 1968. 97 p.
LOPEZ, A. A complete course in canning. Baltimore, Canning Trade, 1975. 755 p.
MARTIN, Z. de. Industrialização da goiaba. Boletim do Centro Tropical de Pesquisas e Tecnologia de Alimentos, 12:37-54, 1967.
MARTIN, Z. de; CIA, G.; TEIXEIRA, C.G.; ANGELUCCI, E.; LEITÃO, M.F.F.; BLEINROTH, E.W. & TOSELO, Y. Industrialização da polpa da goia- ba da variedade vermelha. Coletânea do ITAL, 6:11-36, 1975.
MUSTARD, M.J. Ascorbic acid content of some Florida-grown guavas. Gainesville, University of Florida Agricultural Experiment Stations, 1945. 12 p. (Bulletin, 414).
PASSOS, L.P. Competição entre dez variedades de goiaba (Psidium guajava L.) em Visconde do Rio Branco, Minas Gerais. Vigosa, U.F.V., 1978. 52 p. (Tese M.S..
RATHORE, D.S. Effect of season on the growth and chemical composition of guava (Psidium guajava L. fruits. The Journal of Horticultural Science, 51(1):41-47, 1976.
REYS REYS, F.G.; MARIN, M.S. & DE BOLANOS, M.A. Determinação de pectina na goiaba (Psidium guajava L.). Revista Brasileira de Tecnologia, 7: 313-315, 1976.
ROKBA, AM; EZZAT, AH. & EL WAKKEL, AT. Bassateen Edfina» guava. HortScience, 11(2):164, 1976.
SHARMA, RK. & PANDEY, H.K. Economics of guava production and its marketing. Indian Horticulture, 17(1):5-6, 1972.
SIMAO, S. Manual de Fruticultura. São Paulo, Ed. Agronomica Ceres, 1971, 530 p.
SOUZA, E.T. Nordeste, mercado de doces e sucos de frutas e processamento de tomate. Fortaleza, BNB, 1977. 112 p.
SRIVASTAVA, HC. & NARASIMHAN, P. Physiological studies during the growth and development of different varieties of guavas (Psidium guajava L.). The Journal of Horticultural Science, 42(1):97-104, 1967.
WEBBER, H.J. The vitamin C content of guavas. Proceedings of the American Society for Horticultural Science, 45:87-94, 1944.
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença

Este trabalho está licenciado sob uma licença Creative Commons Attribution 4.0 International License.