Vitamina C em pimentas e pimentões (Capsicum spp)
(Vᵃ comunicação sobre vitamina C)
Keywords:
ácido ascórbico, vitamina C, frutos maduros, variedades picantes, espectro fotômetroAbstract
This paper deals with Vitamin C contents of some varieties of sweet and hot pepper of the species Capsicum annuum, C. sinense, C. pendulum, C. frutescens, C. microcarpum and C. praetermissum, all cultivated in Brazil.
References
BRUNE, W., BATISTA, C. M., SILVA, D. O., FORTES, J.M.& PINHEIRO, R.V.R. Sobre o teor de vitamina C em Mirtáceas I, Rev. Ceres, Viçosa, 13(74):123-133. 1966.
CAMBRAIA, J., BRUNE, W., FORTES, J.M. & ANDERSEN, O. Vitamina Cem frutos de interesse tecnológico. Trabalho apresentado no XX Congresso Nacional de Botânica, Goiânia, GO.1969.
CAMPOS, H.R. Cultura da pimenta hortícola. O Agronômico, Campinas, SP., 19(7-9):12-20. 1967.
, COUTO, F.A.A., CASALL, V.W.D. & ERICKSON, H.T. Estudos sobre as espécies de Capsicum colecionadas no Brasil. Trabalho apresentado na VIIᵃ Reunião Anual da Sociedade de Olericultura do Brasil. UFRRJ-Km 47, Rio de Janeiro. 1967.
COUTO, F. A.A., CASALI, Vy W.D. & ERICKSON, H.T. Distribuição geográfica de espécies de Coneicuam colecionadas no Brasil. Trabalho apresentado na VIII? Reunião Anual da Sociedade de Olericultura do Brasil, Curitiba, PR. 1968.
DeRITTER, C., COHEN, N. & RUBIN, S.H. Physiological availability of dehydro-L-ascorbic and palmitoyl-L-ascorbic acid. Science, New York, 113(2944):628-630. 1951.
EL-RIDI, M.S. Determination of vitamin C content in the fruits of some pepper varieties at different stages of maturiti. Bull. Fac. ‘Agric. Cairo Univ., 70:3- 17. 1956. In: Hort. Abstr. Farnham Royal, England, 28(3):427, Abstr. 2716 m. 1958.
ERICKSON, H.T. Métodos culturais e melhoramento aplicado às pimenteiras. Viçosa, MG, ETA-Projeto 55, 1960. (Hortaliças, fasc. 11).
MANUELJAN, N. Determining L-ascorbic acid in tomatoes for selection purpose, Grad. Lozar. Nauka, 2:455-462. 1965. In: Hort. Abstr., Famham Royal, England, 36(2):366, Abstr. 3153. 1966.
NAGAI, H. Obtenção devariedades de pimentão resistentes aomosaico. Seção de Virologia do Instituto Agronômico de Campinas, SP. Tese apresentada a ESA Luiz de Queiroz, 1967. 59 p.
PETROSINI, G. On the relationship between vitamin Cand carotenoides pigmentation - Studies on pepper. Ann. Fac. Agrar. Portici, 19:55-60. 1952. In: Hort. Abstr., Farnham Royal, England, 24(1):77, Abstr., 539. 1954.
PRADO, O. T. Pimenta chifre-de-veado. O Agronômico, Campinas, SP., 9(3-4):6. 1957.
RIKOVSKI, I. The vitamin C value of some Yugoslav varieties of pepper. Rev. Res. Work Fac. Agric., Belgrade, 4(1):97-102, 1956. In: Hort. Abstr., Farnham Royal, England 27(1):79 , Abstr. 517. 1957.
SIMON, J. Yeld andvitamin C content of redpeppers. Bodenkultur, 11:208-227. 1960. In: Hort. Abstr., Farnham Royal, England, 31(4):820, Abstr., 6431. 1961.
TODHUNTER, E.N., McMILLAN, T. & EHMKE, D. A. Utilization of dehydroascorbic acid by human subjects. J. Nutrition, Philadelphia, 42:297-300, 1950.