Nota sobre a determinação da melhor concentração do xarope na elaboração de doce de figo em calda

Autores

  • Geraldo Luiz Pinto UFV
  • Rubens Vicente Rezende Pinheiro UFV
  • Maria das Dores de Carvalho Ferreira UFV

Palavras-chave:

xarope sacarose, figos verdes, prova organoléptica, concentração xarope, processamento doce

Resumo

Foreign literature indicates various syrup concentration, for preparation of industrial canned figs packed in Syrup. depending on the quality of the fig and the process in use. Nothing has been found in Brazilian literature in this respect.

Tests carried out in the Department of Food Technology of the Federal University of Viçosa using the fig variety "Roxo de Valinhos', indicate that the best concentration of syrup for packing this fig is 65%.

Referências

The Canning Trade. 4 Complete course canning. 8 ed. Bal- timore, 1958. 403 p.

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KYLE, R. J.; GRESHAN, W.A. (Jr.) & COLLUM, C.E. Small canning facilities. Washington, International Cooperation Administration, 1969. 263 p.

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Publicado

2025-03-19

Como Citar

Pinto, G. L., Rezende Pinheiro , R. V., & de Carvalho Ferreira, M. das D. (2025). Nota sobre a determinação da melhor concentração do xarope na elaboração de doce de figo em calda. Revista Ceres, 21(116), 344–347. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/6762

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