A aplicabilidade de duas equações na estimativa dos conteúdos de matéria seca e de amido da batata-inglesa

Autores

  • Raquel Monteiro Cordeiro de Azeredo UFV
  • Francisco Franco Feitosa Teles UFV
  • José Benício Paes Chaves UFV
  • Aquira Mizubuti UFV

Palavras-chave:

cultivares avaliados, feijão preto, ensaio agrícola, desempenho produtivo, condições climáticas

Resumo

Eight new clones of potatoes were investigated to verify the efficiency of two formulae proposed by Simmonds.

Referências

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS (AOAC). Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 12th. ed. Washington, 1975. 1094 p.

BATTISTI, C.R. de. Determinação de toxicidade cianogênica e carboidratos em cultivares de mandioca (M. esculenta Crantz) e sacarificação do amido por extrusão. Viçosa, Imprensa Universitária, 1979. 49 p. (Tese MsS).

BETTELHEIM, F.A. & STERLING, C. Factors associated with potato texture. 1. Specific gravity and starch content. Food Research. 20:71-80. 1955.

BORGSTROM, G. Principles of food science. 2nd. ed. Westport, Connecticut, Food & Nutrition Press, 1976. V. 1. 397 p.

CHARLEY, H. Food science. New York, The Ronald Press, 1970. 520 p.

EIPESON, W.E. & PAULUS, K. Investigations on some chemical constituents of potatoes and their influence on the behaviour during canning. Potato Res. 16:270-284. 1983.

GRAY, D. Some effects of variety, harvest date and plant spacing on tuber breakdown on canning, tuber dry matter content and cell surface area in the potato. Potato Res. 15:317-334. 1972.

HOWARD, H.W. Factors influencing the quality of ware potatoes. 1. The genotype. Potato Res. 17:490-511. 1974.

KRAMER, A. Food and the consumer. 3rd. ed. Westport, Connecticut, The AVI Publishing Company, 1977. 256 p.

SILVA, D.J. Análise de alimentos (métodos químicos e biológicos). Viçosa, U.F.V., Imprensa Universitária, 1981. 166 p.

SMITH, O. Potato chips. In: Talburt, W.F. & Smith, O., ed. Potato processing. 3rd. ed. Westport, Connecticut, The AVI Publishing Company, 1975. p. 305-402.

VAKIS, N.J. Specific gravity, dry matter content and starch content of 50 potato cultivars grown under Cyprus conditions. Potato Res. 21:171-181. 1978.

ZAAG, D.E. van der. Potato production and utilization in the world. Potato Res. 19:37-72. 1976.

Downloads

Publicado

2025-04-08

Como Citar

Monteiro Cordeiro de Azeredo , R., Franco Feitosa Teles , F., Paes Chaves , J. B., & Mizubuti , A. (2025). A aplicabilidade de duas equações na estimativa dos conteúdos de matéria seca e de amido da batata-inglesa . Revista Ceres, 32(182), 331–338. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7441

Edição

Seção

ARTICLE

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 > >>