Determinação de carboidratos solúveis, redutores e não redutores, em cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz)

Autores

  • Cremilda Rosa de Battisti UFV
  • Cid Martins Batista UFV
  • Dilson Teixeira Coelho UFV
  • Francisco Franco Feitosa Teles UFV
  • Américo José da Silveira UFV

Palavras-chave:

carboidratos solúveis, açúcares redutores, açúcares não redutores, cultivares de mandioca, cromatografia em papel

Resumo

Levels of soluble reducing and non-reducing sugars (mono and disaccharides) were determined in the roots of 10 cultivars of cassava (Manihot esculenta Crantz). The highest levels of soluble reducing sugars were found in the cultivars ‘Sabara Entre Rios’ and ‘Branca de Santa Catarina’; however, the greatest amounts of soluble non-reducing sugars occurred in the cultivars ‘Pirassununga’ and ‘Manteiga’. The sugars were identified as fructose, glucose and sucrose.

Referências

DIARIO DO CONGRESSO NACIONAL, Brasília, v. 27, n.° 78, Novembro, 1972.

GOMES, F.P. Curso de Estatística Experimental. 6 ed. Piracicaba, Livraria No- bel, 1976. 430 p.

GRAY, W.D. & ABOU-EL-SEOUD, M.O. Fungal protein for food and feeds. 111. Manioc as protential crude raw material for tropical areas. Economic Botany, 20 (3):251-255. 1966.

HOWARD, B.H. Hydrolysis of the soluble pentosans of wheat flour Rhodymeniapalmata by ruminal microorganisms. Biochemical Journal, 67(4):643. 1957.

KETIKU, A.O. & OYENUGA, V.A. Changes in the carboydrate constituents of cassava root-tuber. (Manihot utilissima Pohl.) during growth. Journal of Food Science and Agriculture, 23(12):1451-1456. 1972.

MARAVALHAS, N. O panorama alimentar da Amazônia. Manaus, INPA, 1964. p. 23-34. (INPA, 6).

MAYER, J. The dimensions of human hunger. Scientific American, 235(3):40-50. 1976.

MUKHERJEE, S. Tapioca as a solution of the food problem. Science and Culture, 13(3):118-119. 1947.

PARTRIDGE, S.M. & WESTALL, R.G. Filter-paper. Partition chromatography of sugars. Biochemical Journal, 42(

SCRIMSHAW, N.S. & YONG, U.R. The requirements of human nutrition. Scientific American, 235(3):51-64. 1976.

TELES, F.F.F.; OLIVEIRA, M.L.; FABRIS, J.D.; SILVEIRA, A. J.; BATISTA, C.M. Carboidratos soluveis de mandioca. Rev. Ceres, 26(147):513-516. 1979.

TREVELYAN. W.E; PROCTER, D.P.; HARRISON, J.S. Detection of sugars on paper chromatograph by use of dipping reagents. Nature, 166(4219): 444-445. 1950.

WOLFROM, M.L. & THOMPSON, A. Acetylation. In: WHISTLER, R.L. ed. Methods in carbohydrate chemistry. I1. New York, Acad. Press. 1963. p. 211-215.

Downloads

Publicado

2025-04-01

Como Citar

de Battisti, C. R., Martins Batista, C., Teixeira Coelho, D., Franco Feitosa Teles, F., & da Silveira, A. J. (2025). Determinação de carboidratos solúveis, redutores e não redutores, em cultivares de mandioca (Manihot esculenta Crantz). Revista Ceres, 28(157), 312–317. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7156

Edição

Seção

ARTICLE

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 4 > >>