Formulação e avaliação sensorial de uma sopa de soja e milho pré-cozida por extrusão

Autores

  • Maria Elilce Lima Martyn UFV
  • Dilson Teixeira Coelho UFV
  • Nélio José de Andrade UFV
  • José Benício P Chaves UFV

Palavras-chave:

cultura soja, proteína soja, texturização soja, processo extrusão, proteína vegetal

Resumo

A pre-cooked soup mixture was prepared from defatted soybean and corn meals. The results indicated that a mixture containing a maximum of 50% soybean meal yielded a product with good acceptability. Comparison between the soybean-corn meal mixture (30, 40 and 50% soybean meal) and a commercial product known as (C.S.M.) Corn Soy-Milk indicated that the former has a higher protein content.

Referências

AUTRET, M. World protein supplies and needs. In: Lawrie, R. A., ed. Proteins as human food. Westport, Conn, AVI Publishing, 1970. p. 3-19.

A.0.A.C., Washington. Analytical Chemistry. I ed. Washington, 1975. p. 1015.

COPPOCK, J. Soy proteins in food-retrospect and prospect. J.A. 0il Chem. Soc. 51(1):59-62. 1974.

DEL GIUDICE, P.M., HARA T., PINHEIRO, F.J.B., COELHO, D.T., PUZZI, D. & AZEREDO, J.M.P. Curso Intensivo de Armazenamento de Grãos. Viçosa, U.F.V., Imprensa Universitária, (s.d.) 229 p.

SHELEF, L.A. & MORTON, L.R. Soybean protein-foods. Use acceptance in institutional feeding. Food Tech 30(4):44-50. 1976.

COSTA, S.I. Considerações sobre utilização da farinha de soja no enriquecimento proteico de alguns alimentos. Boletim do Instituto de Tecnologia de Alimentos 32(12):23-38. 1972.

Downloads

Publicado

2025-03-31

Como Citar

Lima Martyn , M. E., Teixeira Coelho , D., de Andrade, N. J., & P Chaves , J. B. (2025). Formulação e avaliação sensorial de uma sopa de soja e milho pré-cozida por extrusão . Revista Ceres, 27(152), 379–384. Recuperado de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7129

Edição

Seção

ARTICLE

Artigos mais lidos pelo mesmo(s) autor(es)

1 2 3 > >>