Propriedades físico-químicas e avaliação sensorial de farinha mista de arroz e soja pré-cozida por extrusão

Autores/as

  • Maria Júlia da Silva Cruz UFV
  • Dilson Teixeira Coelho UFV
  • Godfrey Kalagi Kibuuka UFV
  • José Benício Paes Chaves UFV

Palabras clave:

farinha extrusada, arroz pré-cozido, soja desengordurada, avaliação sensorial, propriedades viscoamilográficas

Resumen

Rice flour, substituted up to 40% with defatted soy flour, was subjected to a hydrothermal extrusion process and the products analysed for both physico-chemical and organoleptic properties.

Citas

BENDER, A.E. Dietetic foods. London, Leonard Hill, 1967. p. 13-14, 171-191, 192-219.

BROOKE, C.L. Manufacturing problems in fortifying food. In: American Medical Association (ed.). Nutrients in processed foods, vitamins and minerals. Massachusetts, 1974. p. 141-142.

CHAVES, J.B.P. Avaliação sensorial de alimentos. Viçosa, Universidade Federal de Viçosa, Imprensa Universitária, 1980. 68 p.

DAVIDSON, J.T. & RUSSO, M.E. Iron fortification in breakfast cereal. Cer. Foods World, 21(10):534-536, 1976.

GOMES, F.P. Curso de estatística experimental. 5.2 ed. Sao Paulo, Livraria Nobel, 1973. 455 p.

GONZALES, S.J.A. Processo hidrotérmico para produção de farinha pré-gelatinizada de milho. Campinas, FEAA — UNICAMP, 1977. 130 p. (Tese M.S.).

LEACH, H.W.; MAC COWEY, L.D. & SCHOCH, T.J. Structure of the starch granule. I. Swelling and solubility patterns of various starches. Cer. Chem.,36(12):535-544, 1959.

MAZURS, E.G.; SCHOCH, T.J. & KITE, F.E. Graphical analysis of the Brabender viscosity curves of various starches. Cer. Chem.,34(3):141-157, 1957.

ROBERTS, R.L. Quick cooking rice. In: Houston, D.F. (ed.). Rice chemistry and technology. St. Paul, American Association of Cereal Chemists, 1972. p. 381-399.

SMITH, O.B. Why extrusion cooking? Cer. Foods World,21(1):4-8, 1976.

STEELE, C.J. Cereal fortification technological problems. Cer. Foods World, 21 (10):538-540. 1976.

Descargas

Publicado

2025-04-08

Cómo citar

da Silva Cruz, M. J., Teixeira Coelho, D., Kalagi Kibuuka, G., & Paes Chaves, J. B. (2025). Propriedades físico-químicas e avaliação sensorial de farinha mista de arroz e soja pré-cozida por extrusão. Revista Ceres, 32(183), 374–380. Recuperado a partir de https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7337

Número

Sección

ARTICLE

Artículos más leídos del mismo autor/a

1 2 3 > >>