Avaliação nutricional de misturas de feijão (Phaseolus vulgaris L.) e soja (Glycine max L.) processados por extrusão

Authors

  • Daisy Gomes Gualberto UFV
  • Mitsue Hironaka Bicudo UFV
  • Dilson Teixeira Coelho UFV
  • Lúcia Maria Maffia UFV
  • Sonia Milagres Teixeira UFV

Keywords:

feijão-roxinho pré-cozido, soja texturizada, qualidade proteica, suplemento de metionina, relação líquida de proteína

Abstract

This research was conducted in the Food Technology and Nutrition Departments of Federal University of Vigosa, Minas Gerais, Brazil.

References

ASSOCIATION OF OFFICIAL ANALYTICAL CHEMISTS; Washington. Official methods of analysis of the association of official analytical chemists. Washington, 1975. 1094 p.

BRESSANI, R., ELIAS, L.G. & VALIENTE, A.T. Effect of cooking and amino acid supplementation on the nutritive value of black beans (Phaseolus vulgaris L.). Br. J. Nutr., 17 (1): 69-78, 1963.

FORD, J.E. Some effects of processing of nutritive value. In: PORTER, J.W.G. & ROLLS, B.A. ed. Proteins in human nutrition. New York, Academic Press, 1973. p. 515-629.

LIENER, L. Antitryptic and other antinutritional factors in legumes. In: MILNER, M. ed. Nutritional improvement of food legumes by breeding. New York, Protein Advisory Group of the United Nations Systems, 1973. p. 239-58.

NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES, Washington. Improvement of protein nutritive. Washington, D.C., 1974. 201 p.

QUEDA, O., KAGEYAMA, A.A. & SILVA, J.F.G. da. Evolução recente das culturas de arroz e feijão no Brasil, Brasília, BINAGRI, 1979.88p.

ROLIM, HM.V. Avaliação nutricional de proteína de soja texturizada por extrusão. Viçosa, U.F.V. Imprensa Universitária, 1977. 54 p. (Tese M.S.).

ROLIM, HM.V., MAFFIA, LM, COELHO, D.T., & VIEIRA, M. Avaliação nutricional de proteína de soja texturizada por extrusão. Rev. Ceres, 26(145):275-90, 1979.

SIMOES, M.H.R. Estudo nutricional de mistura de feijão e soja armazenada a vácuo. Belo Horizonte, U.F.M.G., 1979. 57 p. (Tese M.S.).

SMITH, A K. & CIRCLE, S.J. Soybeans: chemistry and technology. Westport, Connecticut, The AVI Publishing Company, Inc. 1978. 470 p.

ZUCKER, H. The value of amino acids supplementation. In: PORTER, J.W.G. & ROLLS, B.A. Protein in human nutrition. New York, Academic Press, 1973. D. 469-

Downloads

Published

2025-04-03

How to Cite

Gomes Gualberto, D., Hironaka Bicudo, M., Teixeira Coelho, D., Maffia, L. M., & Milagres Teixeira, S. (2025). Avaliação nutricional de misturas de feijão (Phaseolus vulgaris L.) e soja (Glycine max L.) processados por extrusão. Revista Ceres, 29(163), 233–241. Retrieved from https://ojs.ceres.ufv.br/ceres/article/view/7190

Issue

Section

ARTICLE

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>